От биографията на Бетовен знаем, че великият композитор е бил

...
От биографията на Бетовен знаем, че великият композитор е бил
Коментари Харесай

Откриха защо Бетовен е загубил слуха си

От биографията на Бетовен знаем, че великият композитор е бил ням, само че не се е родил нечуващ, а последователно е изгубил слуха си. Този развой почнал през 1796 година, когато геният е на 26 години. През 1811 година той към този момент бил изцяло ням.

Заболяването не се оказва задоволително сериозна причина Бетовен да престане да написа музика, само че затруднява мощно концертната му активност. Тъй като композиторът е дирижирал самичък своите произведения, е известено, че на премиерата на неговата Девета симфония се наложило да го извърнат с лице към публиката, с цел да види аплодиращите го хора, тъй като не е могъл да ги чуе.

През столетията след гибелта му експертите са изказвали доста догатки за заболяването, станала причина за загубата на слуха на Бетовен още в напълно млада възраст. Към хипотезите отнасят тифа, разнообразни автоимунни болести, както и странностите на композитора, като това да вземем за пример, че обичал да спи, потапяйки главата си в студена вода.

Сега италиански учени оферират нова догадка, която се базира на актуален случай на пациент, чийто признаци прекалено много наподобяват на тези, за които се е знаело в миналото при Бетовен.

През 2018 година е лекуван италианец със сходни недоволства и неразположения на тези на гениалния музикант, само че актуалната просвета е открила, че индивидът, проучен в този момент, има високо наличие на олово в кръвта и урината. Токсичното олово е попаднало в тялото му от остарял тиган, на който защитният керамичен пласт е изхабен.

През 2005 година е юридически разбор на части от косата и черепа на Бетовен и тогава е открито в тях високо наличие на олово. Въпросът е по какъв начин в тялото на композитора е попаднало толкоз високо наличие, което да докара до тежки последици.

Възможно е Бетовен да е получил високи дози олово посредством виното. По това време във виновността са се съдържали много тежки метали. Известно е, че великият композитор имал обичан бокал, от който пиел виното си, а той бил отчасти изработен от олово. Така че редовно отравяне с тежък метал може би е причина за загубата на слуха на един от гениите в музиката.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР