От библиотека в Канада до скейтпарк в Испания - преобразяват

...
От библиотека в Канада до скейтпарк в Испания - преобразяват
Коментари Харесай

Нов живот: 10 световни съкровища, които бяха напълно преобразени

От библиотека в Канада до скейтпарк в Испания - преобразяват църкви по света до неразбираемост.

Ето в какво бяха превърнати 10 от реконструираните църкви:

В черква от XIX в., издигната за английския флот на остров в устието на Темза, едното конзолно стълбище е възобновено, а другото е непокътнато като развалина. За архитекта на плана Хю Броутън това е метафора на мисълта му за новото предопределение на тази черква.

Завършена през 1828 година, църквата в корабостроителницата в Шернес, тъне в съсипия, откакто е опустошена от пожар през 2001 година Сега тя заживява нов живот като център за работни места за млади бизнесмени на остров Шепи, една от най-бедните елементи в Южна Англия.

За Броутън преустройството на църкви е уравновесен акт. " Не желаете да загубите чувството за нейната история и първична функционалност. Също по този начин не би трябвало предходното ѝ потребление да оказва очевидно въздействие върху новата ѝ функционалност и връзката на хората с нея ", споделя той. 

В църквата в Sheerness Dockyard вътрешната тухлена зидария е покрита с бледа багра, с цел да изчезне на назад във времето, а всички останали части от декоративния пластер са непокътнати (вместо да бъдат реставрирани) и прикрепени назад към стената.

— Philip Doyle (@pdoyle1974)
В Англия всяка година към 20 църкви се затварят за свещенодействие . А в Съединени американски щати през 2019 година, са затворени към 4500 протестантски църкви, макар че съгласно Lifeway Research са открити към 3000 нови църкви.

Тези исторически здания, които провокират благоговение, постоянно са внушителни даже когато са затворени. Някои от тях не се иползват и се унищожават. Тези с шанс, са преобразени, постоянно от локални групи или частни притежатели.

Колко от религиозния им нюанс се резервира при реставрацията зависи от положението, в което се намират и от подхода на архитекта.

Ето някои от новаторските способи за смяна на предназначението на църквите по света.

Архитектурно студио, Белгия

Първоначално издигната като монумент, тази постройка, включена в листата на културното завещание в Лимбург, Белгия, е преустроена в параклис през 1872 година Сега в нея се обитава студиото, офис и общественото пространство за събития на архитектурна фирма. Сградата има нов покрив и офиси, завършени от бели " кутии ". Кухненската зона има бар за закуска в златист цвят, който прилича олтар. Когато архитектурното бюро поема постройката, тя е в окаяно положение и те оставят множеството от вътрешните повърхности такива, каквито ги намират, написа BBC.

Хотел и ресторант Fontevraud, Франция

Манастирът Сен-Лазар в долината на Лоара е част от преустройството на абатството Фонтевро и четирите околни манастира, които съставляват манастирски комплекс от Средновековието. Агенция Jouin Manku е трансформирала предпазения интериор на Saint-Lazare в хотел и ресторант. Дизайнерите вкарват свободностоящи мебели по самостоятелен план, с цел да разделят пространствата в параклиса, капитула и трапезарията.

Ресторант Loro, Съединени американски щати

Loro е верига от азиатски пушални. Този ресторант се намира в църковна постройка от 40-те години на предишния век в Остин, Тексас, и се отличава с тухлена фасада с первази от камък и висок скатен покрив. Проектът на компанията " прави оценка голямото пространство на светилището и резервира съществуващите дървени ферми ", изяснява архитектът Майкъл Хсу. Новите покривни прозорци в стрехите внасят повече естествена светлина в интериора.

Общностен център, Англия

Църквата в Sheerness Dockyard на остров Шепи е проектирана през 20-те години на XIX в. от Джордж Тейлър в стила на гръцкото възобновление. Тя е актуализирана от специалисти по запазване на околната среда. Покривът ѝ е нов, подобаващ на истинския профил, а часовниковата кула е реконструирана. На приземния етаж има изложбена повърхност, кафене и пространство за събития. Оригиналните чугунени колони са непокътнати и пребоядисани. Вместо цялостна реституция архитектите избират да стабилизират това, което е останало, като резервират някои елементи на постройката. 

Център за изкуства The Church, Съединени американски щати

Сградата на методистката черква от 1864 година в Саг Харбър, Ню Йорк, е издигната в италиански жанр. През 2007 година тя е продадена. След редица фалстартове при трима предходни притежатели, през 2017 година тя е закупена от актуалните притежатели Ерик Фишъл и Ейприл Горник. Те разпореждат на архитектурното сдружение реконструира, като запазят достоверния и тип. Архитектите прибавят мецанин и съвременни детайли като стъклен асансьор. Портретите на локалните художници, са трансферирани на полупрозрачно фолио и са инсталирани на някои от прозорците, където обичайно са били витражите.   

Пространство за събития Bokšto 6, Литва

Старият град на Вилнюс е обект на международното завещание на ЮНЕСКО. Една от страничните улици, на която има здания, датиращи отпреди 500 години, е върната към живот. На мястото, където в миналото е имало замък на полски кардинал, манастир, параклис и болница, сега има нови офиси, три жилища, ресторант, спа център, плувен басейн и пространство за събития. Пространството е основано посредством възобновяване на параклиса с двойна височина, който в този момент има железна вита стълба, водеща до възобновената хорова кабина със стъклен балкон. Новите допълнения във вътрешния двор включват външен асансьор и покрив за ресторанта на долния етаж, като и двете са облицовани с неръждаема стомана.

Библиотека Monique-Corriveau, Канада

Църквата Сен-Дени-дю-Плато в Квебек от 1964 година на Жан-Мари Рой е оприличена от архитекти, като огромна палатка, надута от вятъра и закрепена за земята с обтегачи. Дан Хангану и Кот Леахи Кардас проектират постройката с транспарантни, ситопечатани и цветни стъклени панели. В постройката през днешния ден се помещава администрация, публичната зала и библиотека.

Център за катерене Vertige Escalade, Канада

Eglise Christ-Roi е издигната в град Шербрук, Квебек, през 40-те години на ХХ век по план на Алфонс Белангер. През 1965 година долната част на църквата е покрита с мраморни плочи. Последната литургия е отслужена през 2006 година, по-късно църквата затваря порти и е продадена. В постройката на църквата през днешния ден се обитава зала за катерене. Стените за катерене са ситуирани по периметъра и в голям централен блок. Религиозните детайли са отстранени, като Кръстният път е сменен с изображения на спорт, а витражите са сменени с транспарантно стъкло. Олтарният облик не е могъл да бъде отстранен, по тази причина е прикрит зад станция за катерене.

Скейтпарк Лас Иглесиа, Испания 

Когато скейтбордист се пробва да извърши въздушен трик в северния испански град Ланера, той се сблъсква с такива фрески, каквито рядко се срещат в черква с неоромански и неоготически елементи. Тази вековна постройка в този момент е известна като Las Iglesia Skate, а творбите са дело на Okuda San Miguel (известен още като Okudart). Наречен Kaos Temple, стенописът включва присъщите за художника многоцветни геометрични лица и животни над новоинсталираните извити дървени рампи. 

Икуменически живописен параклис St Henry's, Финландия

Приличащ на транспортен съд, той стои в спокоен ъгъл на комплекс от приюти за онкоболни в провинцията отвън най-стария град на Финландия - Турку. Заобленият параклис с медна обшивка е с интериор от финландски бор. Около половината от пространството е заето от елементарни пейки, до момента в който зоната, която е по-близо до входа, е особено проектирана за художествени изложения и други събития.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР