От Български енергиен холдинг ЕАД излязоха с позиция в опровержение

...
От Български енергиен холдинг ЕАД излязоха с позиция в опровержение
Коментари Харесай

Ето защо БЕХ не обича евтиния азерски газ ...

От " Български енергиен холдинг " ЕАД излязоха с позиция в опровергаване на думите на финансовия министър Асен Василев, с които той изясни високата цена на електрическата енергия у нас от последните седмици. Асен Василев обвърза тези унищожително високи цени както с несъответстващото ръководство на производството на ел. сила от Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", по този начин и с незадоволителните количества азерски газ, които внасяме, и който газ е със доста по-ниска цена от съветския природен газ.

От БЕХ показват, че договорът за доставка на природен газ от Азербайджан и документите по осъществяването му плануват " Булгаргаз " ЕАД да получава доставките на точка Комотини в Гърция. Това е свързващата точка сред Трансадриатическия газопровод (ТАП) и Междусистемната връзка Гърция-България (IGB), по която е планувано природният газ да доближи до България.

Договорът не планува право на българската страна едностранно да дефинира или да трансформира точката на доставка, което значи, че за краткотрайна смяна в точката на доставка е належащо единодушието на азерския снабдител, изясняват от БЕХ, опровергавайки тезата на Асен Василев, че в контракта има уговорка, която разрешава да получим цялостния размер на доставка.

Иначе от БЕХ признават забавянето и продължаващото строителство на междусистемната връзка, поради което точка Комотини не беше въведена в употреба към дата на начало на доставки по контракта - 31.12.2020 година Очаква се тя да бъде въведена в употреба в средата на 2022 година, когато ще може да се доближи цялостният размер доставки според изискванията на Договора.

Това е наложило провеждането на договаряния с азерския снабдител, вследствие на които е била реализирана договореност за краткотрайно потребление на друга точка на доставка на територията на Гърция и транспорт на природния газ до България по различен маршрут от 31.12.2020 година до 30.09.2021 година

" С азерската страна бяха контрактувани вероятните количества природен газ, както и изискванията, при които те да се доставят на краткотрайната точка. Бяха съобразени свободните потенциали, използваните процедури и комерсиалните условия на всички газопроводни системи, през които минава природният газ по различния маршрут до българската газопреносна система ", изясняват от БЕХ.

В момента се водят аналогични договаряния за доставки за интервала 1.10.2021 година - 30.06.2022 година

" Български енергиен холдинг " твърди, че оказва финансова и всякаква друга поддръжка на дъщерните си сдружения, при вземане предвид с тяхната оперативна автономия - като акционер в " АйСиДжиБи " АД - за довеждане докрай на строителството на междусистемната връзка, в това число и като поръчител за отговорностите на " Булгаргаз " ЕАД по издадената банкова гаранция за поръчителство осъществяването на отговорностите му по Договора.

От БЕХ означават, че към Договора е използвано задгранично право и всички дейности и утвърждения на " Български енергиен холдинг " ЕАД и " Булгаргаз " ЕАД са подхванати след съответните разбори, инспекции и приемане на профилиран юридически съвет от консултанти, квалифицирани да практикуват това право. Това е належащо, защото всевъзможни свободни тълкования на контракта могат да бъдат подвеждащи и да навредят на връзките с азерския снабдител и надлежно на ползите на българската страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР