От Асоциация на промишленото птицевъдство (АПП) в България изразяват позиция

...
От Асоциация на промишленото птицевъдство (АПП) в България изразяват позиция
Коментари Харесай

Асоциацията на промишленото птицевъдство: Репутацията на производители е накърнена


От Асоциация на промишленото птицевъдство (АПП) в България показват позиция и мощно терзание от изявление на госпожа Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ в „ Тази събота и неделя “ по отношение на цената на яйцата и повишението на разноските за тях и обвиняването за далавера от производителите.

„ Смятаме, че изявлението на госпожа Ваня Григорова е извънредно погрешно, некадърно и даже накърнява репутацията на българските производители, които в последните две години претърпяха големи загуби и едвам се задържаха на пазара. Такива изявления по една от най-гледаните медии в страната оказва извънредно отрицателно въздействие освен за производителите, само че и за потребителите, които биват подвеждани и им биват излъчени страхове и настроения.

Г-жа Ваня Григорова направи няколко следващи подвеждащи и погрешни изказвания, които считаме елементарно да опровержим и насочваме апел към Вас, в случай че не желаете да каните във вашата медия ръководители на асоциации, то най-малко включвайте специалисти, които най-малко малко схващат от тази материя “, декларират от АПП.

Асоциацията дефинира като погрешни три изказани изказвания в ефира на bTV. Ето какво още споделят в своята позиция:

1. Инфлацията в България е 30%, надлежно разноските на производителите на яйца са се нараснали също с толкоз, а продажната цена била увеличена със 100% и това била чиста далавера от страна на производителите. Тук има и откъс на АПП, за доказателство на тази теза, който е тотално погрешен и АПП или ръководителят ѝ в никакъв случай не са твърдели това.

Инфлацията в България на междинна база в действителност е 30% само че действителната инфлация в производството и в тази ситуация при яйцата е близо 100% при суровините за фуражите като пшеница, царевица, соев шрот, нерафинирано олио и други, които образуват близо 70% от себестойността на продукцията ни.

Останалите първични материали като петролни артикули, ел. сила, твърди горива, вода, дезинфектанти, медикаментозни артикули са се нараснали със приблизително 70%, което от своя страна способства за покачването и на продажната цена на яйцата. Цената на яйцата в действителност имат растеж от близо 80% за интервала 2020-2022г., само че това се дължи и на извънредно ниското равнище, от което потеглиха да нарастват. Това можете да видите образно и в Приложение 1.







Там сме присъединили и цените от Национален статистически институт на пшеницата, царевицата, соята и яйцата за интервала 2019-2022 година, с цел да бъдем оптимално справедливи и почтени. Там ще видите и покачването на всички първични материали от 2019 година до края на 2021г., за сметка на цената на яйцата, които нямат НИКАКВО покачване. В продължение на 2 години се опитваме да разясним това на потребителите, само че не намираме задоволителен медиен интерес. През този интервал на COVID-19 като се изключи че бяхме първите, които усетиха покачващата се инфлацията, бяхме и измежду тези, които образуваха най-големи загуби и не бяхме чути от страната и популацията. В допълнение на това желаеме да подчертаем, че съвсем всички европейски страни получиха помощи по Ковид за птицевъдството си, понижиха им Данък добавена стойност от 0 до 9%, до момента в който в България продължава да е 20%, и получиха спешна помощ поради войната в Украйна, която е в пъти по огромна от тази в България. Всичко това ни слага в неконкурентна среда по отношение на европейските ни сътрудници.

2. Следващото погрешно изказване и погрешен откъс от госпожа Григорова, на изявление на АПП, е че българските птицевъди вкарват фуражи от Русия през Турция. Това изказване демонстрира компетенцията на изказващия се и негодността му да разяснява експертни тематики като тази.

Вярното изказване, е че коридорът сред Русия и Турция на зърнени култури разрешава цената на зърното да спада, която е борсова стока и цената в България се въздейства значително от нея. Този кулоар разрешава животновъдите да купуват по-евтини първични материали и фуражи от България и в случай че това продължи, себестойността и надлежно цената на яйцата ще се ПОНИЖАТ във времето.

Птицевъдният бранш в България в никакъв случай не е разчитал на огромни маржове в цената на продукцията си, а в противен случай, задачата е огромни обороти с дребни маржове. Това внезапно нарастване на цената на яйцата за 1 година е резонно, само че ще окаже отрицателен резултат върху потреблението и крайния консуматор. Тук желаеме да обърнем внимание и че крайната цена до потребителя се образува значително и от комерсиалните вериги, които съгласно нас не се отхвърлят от огромната си облага и не престават да работят с предходните си надценки и на този декор в допълнение утежняват обстановката в страната, като не са съпричастни. По статистиките, които виждате можете да заключите какъв брой е цената на яйцата към края на 2022 година и какъв брой е цената в комерсиалната верига до крайния консуматор.

3. Обвързването на птицевъдството и яйцата с съветски транзакции и съветски шпиони или съветско въздействие през този развой е извънредно стеснителен и е рисково да се приказва по този политически метод, без да имаш концепция защо приказваш. Почти всичко казано от госпожа Григорова е подстрекателство и опит за манипулиране на така и така изстрадалия народ, което няма да докара до безусловно нищо хубаво и за производителите, и за потребителите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР