Маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха нови дигитални записи

...
Маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха нови дигитални записи
Коментари Харесай

Направени са нови дигитални записи на химните на Република България и Европа

Маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха нови цифрови записи на двата химна в края на април. Те ще бъдат качени на уеб страницата на Министерски съвет , откъдето всички институции ще могат да ги изтеглят безплатно . Новите записи са направени в зала „ България “ и като се изключи че имат висока художествена стойност , дават отговор и на механически условия на новото време.

„ През XXI век – времето на интернет и изкуствения разсъдък, България заслужава да има цифрова версия на истинския български химн и на химна на Европейския съюз “, споделя министър Тодоров.

Основа на музиката и текста на химна на Република България е песента „ Горда Стара планина “ , написана от Цветан Радославов през 1885 година Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Песента е одобрена за химн през 1964 година През годините текстът е променян неведнъж . Оркестрацията на формалната версия на българския химн е на огромния български композитор Александър Райчев .

През 1972 година Съветът на Европа приема „ Ода на насладата “ за собствен химн . През 1985 година тя е призната от водачите на Европейската общественост за формалния химн на Европейския съюз. Музиката е част финалното Presto на Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен, в което е включен и текста от „ Ода на насладата “ от Фридрих Шилер.

Навръх Великден: Планински спасители с сполучлива акция – помогнаха на потърпевш екскурзиант в Пирин

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР