От 29 октомври (четвъртък) в Националният военноисторически музей ще може

...
От 29 октомври (четвъртък) в Националният военноисторически музей ще може
Коментари Харесай

НВИМ представя изложбата София - столица на обединена България

От 29 октомври (четвъртък) в Националният военноисторически музей ще може да бъде прегледана изложбата „ София – столица на обединена България “. Тя показва пътя от прокламиране на Съединението до подписването на Топханенския акт, като слага фокус върху ролята на София катоцентър на решенията, които вършат допустима фантазията за единство на Княжество България и Източна Румелия.
Експозиционният роман откроява израстването на София като столица на единна България, осъществено с помощта на напъните на източнорумелийските дейци, дипломатическата и институционална поддръжка на Княжеството и блестящата отбрана на Съединението в Сръбско-българската война. Изложбата показва експонати – знак на фантазията за обединяване. Сред тях са знамето, което бойците на майор Данаил Николаев целуват, преди да завладяват конака в Пловдив на 6 септември, хладно и огнестрелно оръжие на участниците в Съединението и Сръбско-българската война, формени и доброволчески флагове, под чиито дипли войска и народ пазят както идеята на обединяването, по този начин и София, която е непосредствената цел на сръбските войски.
 Колекции на Военноисторическия музей към този момент са налични онлайн Колекции на Военноисторическия музей към този момент са налични онлайн
Националният военноисторически музей (НВИМ) стартира поетапно отваряне на своите експозиции, спазвайки прецизно условията за недопуск...
Лични движимости на княз Александър I, ръководителя на Народното събрание Стефан Стамболов, министър-председателя Петко Каравелов, министъра на правораздаването Васил Радославов, министъра на войната капитан Константин Никифоров и други рамкират напъните на София за бърза административна и законодателна интеграция и превръщането на столицата в център на обединена България. Творби на австрийския художник Йозеф Обербауер пресъздават със забележително майсторство атмосферата в града от този интервал.
Експозиционният роман е обогатен със спомените на съвременници на събитията и анимации, представящи ролята на военните в Съединението, дипломатическите задачи в негова отбрана и динамичността на фронтовата линия в Сръбско-българската война. Специално квалифицирано тъч-скрийн приложение преоткрива мястото на София в събитията от преди 135 години, представяйки ролята на институции, публични здания и частни домове от столичната градска среда.
Изложбата се реализира в партньорство с Регионален исторически музей – София, Дирекция на музеите – гр. Копривщица, и Фондация „ Стефан Нойков “ по план „ София – столица на обединена България “, финансиран по стратегия „ Култура “ на Столична община.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР