От 2023 г. бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим спира да изнася

...
От 2023 г. бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим спира да изнася
Коментари Харесай

"Лукойл" спира да изнася печалбата си и ще плаща всички данъци у нас

От 2023 година бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим " стопира да изнася облагата си и трансферира всички свои приходи у нас, върху които ще заплаща налог. Така в случай че тази година се чакат единствено 100 млн. лева приходи в хазната от облагане на облагата, то следващата година те ще доближат 700 млн. лева

Това разгласи през днешния ден вицепремирът по икономическите въпроси в служебния кабинет Христо Алексиев на спецален брифинг в Министерски съвет.

Промяната е била контрактувана през днешния ден от вицепремиера Алексиев, министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и заместник-министърът на финансите Людмила Петкова на среща с управлението на " Лукойл България " и " Лукойл Нефтохим Бургас ". От страна на " Лукойл " авансово бе оповестено, че ще присъстват Илшат Шарафутдинов, Андрей Матюхов и Александър Величков.

" Това е доста сериозен триумф. Договорихме от 1 януари 2023 година те да трансферират цялата си икономическа активност в България - произвеждане, доходи, налози, а не както беше до момента да трансферират облагата си към сдруженията си в Нидерландия и Швейцария ", посочи Алексиев. " Смятаме това за заслужено по отношение на България и всички 1300 души, които работят за компанията ", добави той.

Предстои съветската компания да формализира това свое решение. " Лукойл " отнесе доста рецензии, че години наред заявяваше загуба и не плащаше никакви налози у нас. Критиките се ускориха тази година, когато българското държавно управление съумя да издейства изключение за вноса на евтиния съветския петрол от ембаргото на Европейски Съюз, само че горивото, получено в бургарската рафинерия остана на високи цени, а тя продължи да изнася по-голямата част от облагата си в чужбина, работейки на ишлеме.

" По планове на база разликата в цените на суровия нефт вид Уралс и този на европейските тържища вид Брент за тази година се чака доходи от облага за бюджета от 100 млн. лева, само че следващата година при смяната на икономическата скица - 700 млн. лева Тези средства ще ги използваме за по-таргетирано компенсиране на разноските на най-уязвимата част от популацията ", уточни Алексиев.

Той призна, че отстъпката от 25 ст. на литър гориво за всички жители не е било най-хубавото решение за подкрепяне, тъй като на процедура е задълбочило неравенството в обществото.

Очаквайте детайлности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР