От 2000-ата година до момента значителна част от интелектуалния елит

...
От 2000-ата година до момента значителна част от интелектуалния елит
Коментари Харесай

НАТО - противник или съюзник на Сърбия?

От 2000-ата година досега забележителна част от интелектуалния хайлайф на Сърбия, както и политическата олигархия както в опозицията, по този начин и във властта, се афишира за „ помиряване “ и подсилване на връзките сред Сърбия и НАТО и Съединени американски щати в областта на сигурността и политиката, поради желанието на Белград да влезе в Европейският съюз. Анкетите, извършени от Института по европейските работи, от 8 до 14 март 2019 година с присъединяване на 1207 респонденти във връзка 20-ата годишнина от натовските бомбардировки, свидетелстват за това, че хората очевидно са срещу съдействието сред Сърбия и НАТО. Това написа сръбският портал „ Видовдан “ в материал, представен от организация " Фокус ".

79% от сръбските жители са срещу участие на страната в НАТО, а 64% от тях не биха приели извинения от Алианса за бомбардировките през 1999 година. Това е мнението на болшинството от жителите на Сърбия, само че част от публичния и политически хайлайф на Сърбия мисли по друг метод. Той е заинтригуван от влизането на Белград в Европейски Съюз и НАТО. Анкетата сподели, че 46% от жителите допускат, че в този момент не е моментът за сдобряване с Алианса. 43% поддържат помиряването, а 11% не знаят по какъв начин да отговорят на този въпрос. Също по този начин сърбите не могат да простят това, че водещите страни в НАТО и Европейски Съюз през 2008 година признават Косово за страна, нарушавайки Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в която се споделя, че Косово и Метохия е протекторат под покровителството на Организация на обединените нации и военната отбрана на НАТО (КФОР), а не страна.

Сърбия се придържа към боен неутралитет, само че сръбските политически партии служат като инструмент на атлантическата политика, както и неправителствените организации, масонските ложи, а и част от публичния хайлайф. НАО освен носи отговорност за експанзията против Сърбия през 1999 година, само че също по този начин е отговорно за разрушаването на системата на интернационалното право и откъсването на Косово и Метохия от страната по нападателен и окупационен метод. НАТО, отпред със Съединени американски щати, нито един път не се е опитал да помогне на Сърбия да отбрани правата и ползите си в Косово и Метохия, тъй като смята, че Косово принадлежи напълно на албанците. Анкетите демонстрираха, че единствено 10% от жителите на Сърбия поддържат влизането на страната в НАТО. Основно това са хора със приблизително и висше обучение. Повечето жители на Сърбия са уверени, че страната им е бомбардирана поради военно-политическите и икономическите ползи на Съединени американски щати и Запада. Сръбските управляващи се пробват да омаловажат закононарушенията, осъществени от НАТО против Сърбия и сръбския народ. Те ги дефинират като „ неточности “, а не добре планувано геополитическо и интернационално закононарушение. В този смисъл сръбският министър председател Ана Бърнабич твърди: „ Сърбия е длъжна да се опита да елементарни, тъй като единствено по този метод ще успеем да се осъществяваме изцяло. Уверена съм, че имаме огромен капацитет, тъй че дано да гледаме в бъдещето, да се стремим към партньорство и съдействие “.
Съгласно изследванията на публичното мнение, 30% от жителите биха приели опрощение от НАТО за бомбардировките, а 64% не биха (сред тях доминират дамите, поданици на Западна Сърбия и Шумадиял също така, колкото по-възрастни са хората, толкоз по-малко са склонни да одобряват извинения за агресията). Народът е едва информиран за тактиката на НАТО във връзка с Сърбия и Балканите по отношение на Косово и Метохия и лобистката политика на Алианса. Това си проличава ясно от резултатите от анкетите: съдействието с НАТО поддържат 31% от респондентите, главно мъже и поданици на Войводина и Белград. А 61% от жителите са срещу такова съдействие (сред тях са повече дами и поданици на Централна Сърбия).


Ще донесе ли някакви изгоди за Сърбия НАТО? Повечето от жителите, 63%, считат, че участието в НАТО няма да донесе никакви изгоди на Сърбия, а малко повече от един на пет запитани, главно мъже до 30 години със приблизително или висше обучение от всички райони, с изключение на Западна Сърбия, смятат, че за Сърбия участието в Алианса ще бъде потребно. НАТО работи в Косово и Метохия като " окупирант " и подкрепяйки без значение Косово, не разрешава на Сърбия да осъществя някои от своите правни конституционни и интернационалните права. Вероятно част от сръбската общност не си показва пътя на Сърбия към Европейския съюз без НАТО. В същото време мнозина схващат, че за НАТО Сърбия е инструмент за реализиране на личните си ползи. Алиансът желае да „ изтръгне” Сърбия от зоната на съветското въздействие, тъй че Сърбия да стане „ колония” на НАТО, която няма права за Косово и Метохия. Но Алиансът би трябвало да си понесе отговорността за унищожаването на Сърбия през 1999 година без глобата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и за воденето на хегемонистична империалистическа война против суверенна страна против всички правила.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР