От 11 ноември, в рамките на програмата за скрининг за

...
От 11 ноември, в рамките на програмата за скрининг за
Коментари Харесай

УМБАЛ „Лозенец“ се включва в инициативата „Заедно срещу рака на дебелото черво“

От 11 ноември, в границите на програмата за скрининг за рак на дебелото черво, проведена от Фондация „ Лъчезар Цоцорков “, експерти от Отделението по гастроентерология в УМБАЛ „ Лозенец “ ще преглеждат гратис пациенти с позитивен резултат от скрининговите проби за окултни кръвоизливи. По време на консултациите гастроентеролозите на болничното заведение ще дават на пациентите лични рекомендации и ще поддържат контакт с тях, за продължение на тяхното следене.

„ Приехме самодейността на Фондация „ Лъчезар Цоцорков “ драговолно, тъй като като лекари, които познават спецификата на заболяването, знаем, че предварителната защита и скринингът са от основно значение при оправянето с рака на дебелото черво. Вярвам, че в България е допустимо да съществува съвременна медицина с акцент към човешкото отношение и с сегашния план ще го потвърдим на процедура. Жизненоважно е да възвърнем изгубената религия на пациентите в българския доктор “, показа доктор Герасим Темелков, гастроентеролог в УМБАЛ „ Лозенец ”.

„ Ракът на дебелото черво е второто по смъртност онкологично заболяване в България – то може да бъде изцяло предотвратимо, стига да бъде открито в точния момент. Безкрайно сме признателни на УМБАЛ „ Лозенец “, които прегърнаха самодейността „ Заедно против рака на дебелото черво “ и се включват със своята скъпа експертиза в този животоспасяващ план. Програмите за скрининг като тази, която реализираме сега, могат да трансформират за положително здравната система в България и безусловно да спасят живота на хиляди хора “, споделя Елена Джамбазова, програмен шеф „ Здравеопазване “ във Фондацията.

Програмата за скрининг „ Заедно против рака на дебелото черво ” на Фондация „ Лъчезар Цоцорков ” се организира пилотно в София от началото на септември 2022 година като първа стъпка към реализирането на една по-голяма цел в бъдеще: образуване и осъществяване на национална скринингова акция. Програмата дава опция за осъществяване на безвъзмездни проби за окултни кръвоизливи, посредством които се прави ранна диагностика на болестта. От старта на акцията досега, позитивните проби са 14% от общо направените лабораторни проучвания.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР