От 10 години сценографът Мария Паунова добавя стойност на изоставените

...
От 10 години сценографът Мария Паунова добавя стойност на изоставените
Коментари Харесай

Сценографът Мария Паунова превръща стари предмети в изкуство

От 10 години сценографът Мария Паунова прибавя стойност на изоставените предмети от всекидневието и ги трансформира в красиви.

Столът със строшен крайник от кухнята на баба, пружините на обичания ни диван, оставен до кофата при последния ремонт или счупената панта от през вчерашния ден са същинско предизвикателство за нея.

" Непотребното постоянно може да стане потребно. Живеем в един извънредно потребителски свят. Всъщност се създава повече, в сравнение с хората имат потребност действително. " - споделя тя за " Тази събота ".

Паунова сменя заряд от табуретки, вади пирончета и пружини, работи и с шлайф машина.

Животът й я е отвеждал до гледки и срещи, които са я предиздвикали да повярва в значимостта на рециклираното изкуство.

" Мъжът ми е Андрей Паунов и в действителност аз върша неговите филми. Благодарение на Андрей, пътищата ме заведоха в началото в Берлин, по-късно се преместихме в Ню Йорк една година, защото той работи с Кристо - доста чист човек, напълно фокусиран върху изкуството си. Един от обичаните ми препоръки, които той ми е казвал, е когато правиш нещо даже не би трябвало да разрешаваш на другите да имат мнение за това; в случай че ти си желал и си го усетил по този начин да го направиш, значи то тъкмо по този начин би трябвало да е. "

В " боклукджийското царство " на сценографката има лампа, проектирана от пружини, столове, зашити един за различен, с цел да се трансфорат в седалка за влюбени, закачалки от остарели бушони, и други

В най–новата си галерия дружно с Боряна Пандова и Ивайло Митев, Мария се обръща тъкмо към тези забравени обекти, които са неделима част от кръговрата на природата. Желанието й е да привлекат повече хора в преработването и повторното потребление на движимости.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР