От 10.00 часа Специализираният наказателен съд ще гледа искането за

...
От 10.00 часа Специализираният наказателен съд ще гледа искането за
Коментари Харесай

Спецсъдът ще гледа искането за изменение на мярката за неотклонение на Нено Димов

От 10.00 часа Специализираният углавен съд ще гледа настояването за изменение на мярката за неотклонение на някогашния екоминистър Нено Димов  Нено Димов Нено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

На 25 февруари т.г. Апелативният профилиран углавен съд удостовери определението на първата правосъдна инстанция, с което бе отхвърлено настояването на някогашния министър на околната среда и водите за смяна на мярката му за неотклонение „ Задържане под стража “ в по-лека.

Апелативният спецсъд остави Нено Димов в ареста

Съдът регистрира високата социална заплаха и настъпилите тежки последици от позволената умишлена занемареност от обвинения, довела до воден режим на 97 000 поданици на град Перник и други селища в общината.

Novini.bg напомня, че Нено Димов е първият в демократичната история на България настоящ министър, който бе задържан.

През ноември 2019 година стана ясно, че поради сериозно ниските равнища на водата в язовир "Студена ", Перник и покрайнината минават на воден режим. Тогава страната увери жителите на града, че не следва сериозна рецесия, само че в града се стигна даже и до оповестяване на бедствено състояние. Започнаха инспекции и по този начин под обсега на проверяващите попадна цех "Стомана ". Шефът на ВиК - Перник Иван Витанов беше уволнен от поста си, а прокуратурата стартира инспекция в Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие.

На 9 януари 2020 година за разпит бяха привикани някогашният регионален шеф на града Ирена Кръстева, Вяра Церовска, някогашен кмет на Перник и отстраненият Витанов. В същия ден на разпит бе и Нено Димов, за който часове по-късно стана ясно, че е арестуван. Бяха осъществени претърсвания в Министерство на околната среда и водите и в жилището му, от където бяха конфискувани даже документи, свързани с боклука от Италия. Димов пренощува в ареста. Именно оттова на 10.01.2020 година той подава и своята оставка като екоминистър, а министър председателят Бойко Борисов незабавно я одобри.

Час по-късно, същия ден, Нено Димов се снабди и с обвиняване за умишлена занемареност по тази причина, че е давал позволение за използването на водата от язовир "Студена " за промишлени цели на избрани сдружения макар, че е бил неведнъж известявам по тази причина, че равнището на водата доста понижава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР