Освен медицински сестри в детските ясли ще могат да работят

...
Освен медицински сестри в детските ясли ще могат да работят
Коментари Харесай

Вместо медсестри в детските ясли ще работят и педагози

Освен медицински сестри в детските ясли ще могат да работят и педагози, само че след авансово образование по ранно детско развиване. Това излиза наяве от известие на здравния министър Асена Сербезова по отношение на измененията в разпоредба 26, свързани с личния състав в детските ясли. 

Родители от Инициативния комитет " За качествена и новаторска просветителна система от дълго време приканват за, която да отстрани изискването за децата в яслите да се грижи задължително по една здравна сестра на промяна. (Педагог е наложителен също, само че на 60 деца е единствено един). Според тях няма логичност за здрави деца да се грижат медицински сестри, които също така са незадоволително у нас, а по яслите те са най-вече в пенсионна възраст. Затова упорстваха обсегът на лицата, работещи в яслите, да се разшири и с други експерти - педагози, логопеди, психолози, хора, учили за раннно детско развиване.

От ведомството на министър Асена Сербезова предложиха сходни промени, добавяйки към медсестрите още - стъпка, която се дефинира за незадоволителна, защото и фелдшерите у нас са в недостиг, а и болшинството им е над 58 година

Наскоро от Министерство на здравеопазването оповестиха, че в хода на публичните съвещания по измененията в наредбата са постъпили множество оферти, които обаче са коренно противоположни, а от време на време и взаимно изключващи се. По тази причина на 15 юни се е провела работна среща с представители на Националното съдружие на общините и министерствата на образованието и на опазването на здравето. В хода на срещата е било  реализирано компромисно решение - съгласно него децата в детските ясли ще могат да се гледат от " минимум един медицински експерт и една детегледачка " .

" Допълнително ще бъде регламентирано, че при неспособност да се обезпечат задоволително медицински експерти, на незаетите места ще може да се назначат педагози, които би трябвало да са минали образование по ранно детско развиване, сложна промоция на здравето и първа помощ по одобрена от министъра на опазването на здравето стратегия. Това условие ще бъде прилагано от 01.01.2023 година, като по този метод ще се сътвори опция да не се допусне закриването на яслени групи, заради неналичието на медицински експерти, а от друга да не се допусне утежняване качеството на предлаганата грижа за децата от 0-3 годишна възраст ", споделя в свое известие проф. Сербезова.

Родители са на мнение, че прибавянето на педгозите е добра стъпка, въпреки че и тя надали ще реши до дъно казуса. Някои показват подозрения във въпросните образования, които могат да се окажат проформа, само че да забавят навлизането на педагози в яслените групи. Не е ясно и дали искащите ще бъдат подготвени до началото на 2023 г. 

" 35 дни след края на публичното разискване систематизирана информация с признати и неприети оферти няма ", недоволстват още родители. " Кога и медицинските експертите ще минат подобен курс за ранно детско равитие? ", питат те.  Някои считат, че педагози и медсестри за една и съща работа ще получават друго възнаграждение, което може да докара до овакантяване на медицинските експерти.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР