Основна тема на печата днес са съобщенията за ракета, ударила

...
Основна тема на печата днес са съобщенията за ракета, ударила
Коментари Харесай

Ракетната атака по Полша не е предизвикала паника в НАТО

Основна тематика на печата през днешния ден са известията за ракета, блъснала полска околност покрай границата с Украйна. " Файненшъл таймс " показва, че съгласно Полша " създадена в Русия ракета " е паднала покрай границата ѝ с Украйна. Вестникът цитира и изказването на американския президент Джо Байдън, който уточни, че е " малко евентуално " ракетата, паднала в полско село и лишила живота на двама души, да е била изстреляна от Русия.

Изданието напомня, че Полша изиска незабавна среща на НАТО, само че и думите на Байдън, че би трябвало да се изчакат резултатите от следствието. Акцентира се и на изказването му след изключителната среща с водачите на Англия, Франция, Германия, Канада, Япония, Испания, Италия и Нидерландия, както и с ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия, в което той заявява " цялостна поддръжка за Полша ", написа Българска телеграфна агенция.

Байдън приказва, откакто на среднощна конференция полският президент Анджей Дуда и министър председателят Матеуш Моравецки не потвърдиха версията, че ракетата е била изстреляна от Русия и заобиколиха изказвания, които могат да доведат до ескалация на напрежението с Москва, показва " Файненшъл таймс ". " Нямаме твърди доказателства кой е изстрелял ракетата ", сподели полският президент Анджей Дуда след незабавно свиканото нощес съвещание на полския кабинет. Той дефинира ракетния удар като " изолиран случай ", написа английският вестник. Отбелязва и първата реакция на Киев. - украински представители, в това число президентът Володимир Зеленски, побързаха да обвинят Русия за падналата в Полша ракета, въпреки че не показаха доказателства в интерес на изказванията си, показва " Файненшъл таймс ".

Лидерите на няколко страни от НАТО в Централна и Източна Европа предизвестиха, че ракетният удар може да ознаменува сериозна ескалация на спора, в случай че полското следствие потвърди, че зад него стои Москва.

Двама чиновници на НАТО споделиха пред " Файненшъл таймс ", че обстановката е провокирала безпокойствие, само че не и суматоха в алианса. Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че Варшава благодарение на съдружниците от НАТО ще " ускори готовността на някои подразделения на полските въоръжени сили с необикновен акцент върху наблюдението на въздушното пространство ", а украинският министър на защитата Олексий Резников прикани Запада да достави на страната му още системи за противовъздушна защита за отбрана против съветските ракетни удари, показва " Файненшъл таймс ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР