Основателят на руската частна армия “Вагнер Евгений Пригожин твърди, че

...
Основателят на руската частна армия “Вагнер Евгений Пригожин твърди, че
Коментари Харесай

Пригожин твърди, че Вагнер контролира военни съоръжения в Ростов на Дон

Основателят на съветската частна войска “Вагнер ” Евгений Пригожин твърди, че наемниците му управляват постройката на военния щаб в Ростов на Дон , както и летището в южния съветски град. Той сподели това във видео, оповестено в Телеграм на 24 юли сутринта.

В същото време Кремъл заяви, че съветският президент Владимир Путин ще направи послание към нацията.

Новината идва часове откакто на съветското Министерство на защитата за ракетни удари по лагери на неговите наемници и разгласи “марш на справедливостта ”, в който по думите му могат да се включат 25 000 бойци на “Вагнер ”.

Още в петък вечерта Руската Федерална работа за сигурност (ФСБ) заяви, че е образувала наказателно дело за “призив за въоръжен протест ”.

Ростов на Дон се намира покрай границата с Украйна. Той е основна логистична база за съветския щаб, който управлява дейностите на силите на Русия във войната против Украйна.

Пригожин сподели на 24 юни, че наемниците му са пристигнали от бойното поле в Украйна. Сили на “Вагнер ” се бият на фронта от началото войната, която Русия стартира през февруари 2022 година

По думите на Пригожин бойците му не са срещнали опозиция от съветски бойци. Основателят на “Вагнер ” сподели, че “ще унищожим всеки, който застане на пътя ни ”.

Видеоклипове в обществените мрежи демонстрират танкове по улиците на Ростов на Дон.

Случилото се в петък е ескалация на напрежението сред Пригожин и Москва. Олигархът, който беше считан за непосредствен до президента Владимир Путин, уточни като своя цел да смъкна управлението на съветското военно министерство, в това число министъра Сергей Шойгу , както и началника на съветския Генерален щаб Валерий Герасимов .

Заместникът на Герасимов военачалник Сергей Суровикин разгласява в Телеграм послание към наемниците на “Вагнер ”, с което ги прикани да се върнат в базите си.

“Призовавам ви да спрете ”, сподели Суровикин. “Врагът единствено чака вътрешната политическа обстановка в нашата страна да се утежни. ”

Съветникът на украинския Президент Михайло Подоляк разяснява, че случилото се демонстрира “очевидното разделяне сред елитите ” в Русия.

“Всичко едвам в този момент стартира в Русия ”, написа той в Туитър.

Представители на локалните управляващи в Русия оповестиха в събота, че боен ескорт е на основната автомагистрала, свързваща югозападната част на Русия с Москва, и предизвестиха жителите да го заобикалят.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че е въвел “антитерористични ограничения ” в съветската столица, в това число засилени инспекции на трафика и ограничавания за огромни събития.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред съветската държавна организация ТАСС, че съветският президент Владимир Путин ще “направи послание скоро ”.

За напрежението сред Пригожин и командването на постоянната съветска войска се знае от месеци. Той няколко пъти заплаши да изтегли наемниците си от украинския град Бахмут, като упрекна Генералния щаб, че не доставя на “Вагнер ” оръжия и муниции.

Като мотив за ескалацията на напрежението от петък Пригожин уточни удари на съветското Министерство на защитата против лагери на негови наемници. В поредност от аудио известия в канала си в Телеграм създателят на “Вагнер ” сподели, че има доста жертви в редиците на неговата наемническа група, само че не посочи къде тъкмо са осъществени ударите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР