Той беше начело на три редовни правителства. Два пъти подаде

...
Той беше начело на три редовни правителства. Два пъти подаде
Коментари Харесай

Ще стане ли Бойко Борисов отново премиер

Той беше отпред на три постоянни държавни управления. Два пъти подаде оставка от поста. След 3 години в изолираност партията му споделя, че той още веднъж ще бъде номиниран. Има ли късмет Бойко Борисов да стане министър председател за четвърти път?

Водещи политици от ГЕРБ споделят, че ръководителят на партията Бойко Борисов ще е претендентът ѝ за министър председател, в случай че партията завоюва изборите. Така би следвало и да бъде - нормално партията победител номинира водача си. Сега обаче това звучи като вест, тъй като в последните 3 години ГЕРБ предлага други хора за поста. Предсрочните избори предстоят на 9 юни, а ГЕРБ се обрисува да бъде водещата политическа мощ.

Ситуацията слага три въпроса:
Как наподобява предлагането Борисов отново да е премиерКак биха го приели другите партииКак биха го приели хората
Борисов да е още веднъж отпред на държавно управление наподобява като разумно развиване, само че ще е " мъчно за преглъщане ", въпреки че водачът на ГЕРБ през годините остава с най-високо публично утвърждение, споделят политолози и социолози.

Малко евентуално е Борисов да бъде повдигнат за нов премиерски мандат, изключително в изискванията на съдружно държавно управление, споделят други. Те назовават поръчките за бъдеща номинация по-скоро политически ход за " надъхване на електората ". Според тях най-голямата неточност би било от ГЕРБ да подценят желанието на българите за смяна.

Изглежда обаче, че и след идните избори основна смяна в разпределението на силите в Народното събрание няма да има, демонстрират изследванията на социолозите. Очакванията са още веднъж ГЕРБ да е първа политическа мощ, Политическа партия - Демократична България - втора, Движение за права и свободи - трета.
Борисов за министър председател - " естествено " и " рационално "
Сега ГЕРБ вижда водача си Бойко Борисов като вероятен идващ министър председател, в случай че завоюва изборите. Това казахав последните дни заместник-председателят на партията Даниел Митов , някогашният министър от ГЕРБ Владислав Горанов , лидерката на листата на партията в Пловдив-област Цвета Караянчева .

Месец преди идните на 9 юни избори изследвания на социологически организации показват 8-10% преднина за ГЕРБ пред втората политическа мощ " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ).

" Ако резултатът от изборите е подобен, че имаме легитимност, правилото в демокрацията е водачът на спечелилата партия да е претендент за министър-председател ", сподели Митов пред.

Би било " рационално " Бойко Борисов още веднъж да е министър председател, с цел да си върне " самочувствието за интервала, в който е управлявал страната ", сподели пред Горанов, който е глобен от Съединените щати за корупция.

Още през март Горанов загатна, че ГЕРБ може да издигне още веднъж Борисов за идващ мандат като министър-председател.

И за Караянчева няма " нищо по-естествено от това ръководителят на партията победител да бъде министър-председател ". " По-подготвен човек от Борисов няма. Аз съм го виждала едно към едно по какъв начин го посрещат европейските водачи ", сподели тя пред.

Възможността още веднъж да е министър председател беше позволена и от самия Борисов.

" Ако ние сме отново на власт и аз да съм министър председател следващата година, разкопаните обекти на всички кметове в страната, финансирани с 20%, единствено чакат 80-те %, с цел да довършат обекта ", сподели преди дни той на предизборна среща в Самоков.

Пресцентърът на ГЕРБ не отговори на въпроса на Свободна Европа дали този път Борисов ще е претендентът ѝ за министър председател. От ПП-ДБ и Движение за права и свободи също не дадоха отговор дали биха преговаряли с ГЕРБ за сформиране на държавно управление при предложение Борисов да е министър-председател.

Преди месец съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски позволи с ГЕРБ след предварителните парламентарни избори. Тогава Бойко Борисов сподели, че двете партии няма да създадат общ кабинет, само че в предизборната са изява в Перник преди дни той заприказва за ГЕРБ и Движение за права и свободи като за " нас ",. Борисов сподели, че на ГЕРБ и Движение за права и свободи може да се наложи да " скалъпват " през лятото новия бюджет и " целият пасив да падне върху нас ".
" Често прибягва до подаване на оставка "
От 2009 година до 2021 година с известни спирания Борисов е три пъти министър председател, като първите му два мандата приключват с предварителни избори.

В началото на 2013 година Борисов за първи път подава оставка след продължителни антиправителствени митинги, почнали поради изострена икономическа и обществена обстановка в България.

В края на 2014 година Борисов още веднъж е определен за министър председател в държавно управление, излъчено с мандата на ГЕРБ. Две години по-късно той подава оставка след загубата на кандидатката на ГЕРБ за президент Цецка Цачева.

През май 2017 година водачът на ГЕРБ за трети път оглавява държавното управление. Този път той довършва целия си мандат, въпреки че ръководството му е белязано от корупционни кавги и продължителни с искане на оставката му, както и тази на основния прокурор Иван Гешев.

Оттогава и през идващите три години следват 5 парламентарни избора, четири от които предварителни. Шестите предстоят след по-малко от месец -, дружно с изборите за Европейски парламент.

След края на третия му мандат Бойко Борисов отхвърля да се кандидатира за министър председател. А и останалите партии са безапелационни, че няма да го поддържат. ГЕРБ издига за поста, и.

Габриел даже за малко да оглави държавно управление, откакто пристигна нейният ред за поста при авансово контрактуваната ротация с Николай Денков от ПП-ДБ в последния постоянен кабинет. Но през май общото държавно управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разпадна, откакто двете обединения не съумяха да се спогодят нито за състава на кабинета след ротацията, нито за идните промени.
Хората чакат когато се образува ръководство, то да бъде изкарано докрайГеновева Петрова
На този декор предлагането на Бойко Борисов още веднъж за министър председател би провокирало съществено отчаяние у доста хора, споделя пред Свободна Европа социоложката от " Алфа рисърч " Геновева Петрова .

" След тези избори хората чакат да има политическа отговорност в смисъла когато се образува ръководство, то да бъде изкарано до дъно. Те биха приели министър председател, който се ангажира с такава отговорност. А знаем, че Бойко Борисов е министър председател, който постоянно е прибягвал до подаване на оставка ", споделя тя.
Възможно ли е завръщането?
Според Геновева Петрова тематиката за кандидатурата на водача на ГЕРБ за министър председател не е център на публичен спор, тя се разяснява повече сред политическите представители. Въпросът първо би трябвало да се реши в ГЕРБ.

" Въпреки всички рецензии към Борисов през годините и изключително през последните години, той продължава да е измежду партийните водачи, да не кажа партийният водач с най-високо публично утвърждение ", споделя социоложката.

Политологът Стойчо Стойчев не вижда огромна възможност Борисов да бъде повдигнат още веднъж за поста - най-малкото тъй като няма възможност ГЕРБ да има такова болшинство или да образува коалиция, в която да бъде главният водещ фактор.

" Борисов даже да желае да бъде министър председател в едно съдружно ръководство, ще би трябвало да се преценява с желанията на съдружните сътрудници - нещо, което самият той не би желал да прави ", споделя политологът.

Той дава за образец държанието на Борисов отпред на трите му държавни управления - " постоянно той е бил последна инстанция и е определял както курса на политиката, по този начин и всичко останало ".

" Да бъде зависещ на някого в Народното събрание ми се коства малко евентуално и тези поръчки на хора от ГЕРБ ми се костват по-скоро метод за надъхване на електората на партията, който желае да види Борисов министър председател ", споделя Стойчев.

Той добави, че последователите на ГЕРБ чакат да видят Борисов министър председател, какъвто е бил, което в този момент няма по какъв начин да се извърши.

" Защото ГЕРБ е надалеч от болшинство или от преобладаващата си позиция в българската партийна система, в която е била в предходни години ", споделя политологът.

Социологът от " Галъп интърнешънъл " Първан Симеонов вижда най-голямата неточност на ГЕРБ във опцията да подцени желанието на българите за смяна.

Той припомня голямата поддръжка за митингите през 2020 година против кабинета " Борисов 3 ", последвалото гласувано доверие на партията на Слави Трифонов " ИТН " и последвалото гласувано доверие на ПП-ДБ - " единствено и единствено да не са ГЕРБ и Движение за права и свободи [в управлението] ".

" Желанието да не са ГЕРБ и Движение за права и свободи си седи. Бойко Борисов осъзнава това, той е задоволително умен политик в това отношение, има политически нюх и сензитивност, с цел да е наясно какво би трябвало да заобикаля ", споделя Симеонов.

Той прибавя, че в случай че чисто аритметично се окаже, че ГЕРБ и Движение за права и свободи могат да ръководят след изборите, " това ще е допустимо най-неизгодната позиция за Борисов ".

" След митинги и четири години импулси за смяна да се стигне до публична коалиция сред ГЕРБ и Движение за права и свободи би било доста мъчно за преглъщане. И към сложните за преглъщане фактори може да се добави и факторът Борисов да е министър председател ", споделя социологът.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР