Русия използва Турция, за да заобикаля икономическите санкции на Европейския

...
Русия използва Турция, за да заобикаля икономическите санкции на Европейския
Коментари Харесай

Русия използва пристанища в Турция, за да внася петрол за милиарди в Европа, твърди доклад

Русия употребява Турция , с цел да заобикаля икономическите наказания на Европейския съюз (ЕС) и Г-7 и да внася нефт и газ в Блока. Това излиза наяве от ново, оповестено в сряда.

Новината идва, откакто поради войната на Русия в Украйна Европейски Съюз наложи на Москва, което влезе в действие 6 декември 2022 година България до края на 2024 година, а през ноември 2023 година на няколко неправителствени организации, измежду които и Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) , сподели, че страната е употребила изключението си, с цел да внася съветски нефт в Европейски Съюз.

На 5 февруари 2023 година страните от Г-7 и Европейски Съюз постановиха и ембарго върху вноса на дизел и други артикули, създадени от недопечен нефт в съветски рафинерии.

Докладът, направен от ЦИД и Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA), демонстрира, че след началото на войната в Украйна Русия се е трансформирала във втория по величина търговски сътрудник на Турция. През 2023 година тя е изнесла артикули на стойност 42,2 милиарда евро, като това са най-вече петрол, газ и въглища.

Проучванията на съответни доставки, осъществени от CREA и ЦИД, демонстрират, че европейски страни може да са внасяли съветски петролни артикули, смесени или реекспортирани от терминали за предпазване на нефт в Турция.

Износът на петролни артикули от Русия за Турция пък е генерирал данъчни доходи в размер на 5,4 милиарда евро за Русия, с които тя може да финансира войната си в Украйна.
Какво демонстрират числата
В интервала от 5 февруари 2023 година до февруари 2024 година Турция е внесла съветски петролни артикули на стойност 17,6 милиарда евро . Това е нарастване със 105% по отношение на същия интервал през предходната година. Освен това от въвеждането на ембаргото 81% от вноса на петролни артикули в Турция е от Русия.

В този интервал Европейски Съюз е внесъл 5,16 млн. тона петролни артикули на стойност 3,1 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан , Мармара Ереглиси и Мерсин . На тях обаче няма рафинерии. Разследванията на двете неправителствени организации демонстрират, че европейски страни може да са внасяли съветски нефт с непознати примеси или реекспортиран през турски терминали за предпазване.

„ Вътрешното ползване на петролни артикули в Турция нараства с 8% през 2023 година За разлика от това вносът на петролни артикули по море в страната е повишен с 56%, което допуска, че Турция се трансформира в център за реекспорт на петролни артикули, а освен задоволява повишаването на вътрешното търсене “, написа в отчета.

След възбраната за съветски нефт в Европейски Съюз и в страните от Г-7 с изключение на Турция, Китай и Индия също се възползват от ниските цени на суровината и стартират да внасят по-големи количества. Според отчета обаче Турция не разполага с задоволително рафинерии, в които може да го преработи.
Как се случва
От началото на глобите най-големи количества петролни артикули от Турция за Европейски Съюз са изнесени от пристанището Джейхан, където няма рафинерия.

Според данните от отчета до края на февруари 2024 година в това пристанище са импортирани общо 3,02 млн. тона петролни артикули, от които 92% са от Русия. За същия интервал 3,2 млн. тона петролни артикули на стойност 1,9 милиарда евро са изнесени за Европейски Съюз.

През май 2023 година петролният терминал „ Торос Джейхан “ на това пристанище получава 26 923 тона газьол от Новоросийск в Русия, а 10 дни по-късно сходно количество газъол отпътува за рафинерията „ Коринт “ в Гърция.

За интервала от 2023 година до 2024 година най-голямото количество нефтопродукти са изнесени от пристанище Алиага, само че в отчета се показва, че от там се изнасят и артикули, модифицирани в турската рафинерия STAR.
Кои са най-големите вносители от Европейски Съюз
Според проучването петте страни членки на Европейски Съюз с максимален импорт на нефт от Турция за интервала февруари 2023 година до февруари 2024 година са Гърция, Нидерландия, Италия, Испания и Румъния .

Гърция и Нидерландия са получили максимален размер петролни артикули от пристанището в Джейхан.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР