Основателят и главен изпълнителен директор на Zoom Ерик Юан спечели

...
Основателят и главен изпълнителен директор на Zoom Ерик Юан спечели
Коментари Харесай

Кой спечели $12 млрд. по време на пандемията

Основателят и основен изпълнителен шеф на Zoom Ерик Юан завоюва 12 милиарда $ от март насам, което го подреди на едно от челните места в класацията на най-богатите хора в Съединени американски щати на сп. Forbes.

Приложението за видеоконферентни диалози беше основано преди 9 години, само че триумфът идва с цялостна мощ в последните 2 години и по-специално след разрастването на рецесията с ковид, принудило огромна част от хората по света да работят и споделят между тях от своите домове, написа profit.bg.

Идеята на Юан идва, когато той се пробва да се свърже с приятелката си, която по това време е на хиляди километри от него. За него се знае, че даже и преди COVID-19 избира да прави срещи по Zoom, с цел да има повече време, което да отделя на фамилията си.

Коронавирусът остави милиони хора по света без приходи, а други с понижени приходи, само че това не се отнася за Юан.

Неговото положение се е повишило с впечатляващите 396.5% от началото на 2020 година и той към този момент разполага със 17.7 милиарда $.

Това се случва единствено две години, откакто Юан се причисли към клуба на милиардерите, което се случи при листването на Zoom на борсата в Съединени американски щати.

Милиардерът отхвърля да разяснява своя персонален живот, кариера и проекти през април, когато Business Insider реализира контакт с него, отговаряйки посредством собствен представител, че работи по 18 часа дневно и няма време за сходни неща.

Ето какво знаем досега за Ерик Юан

50-годишният бизнесмен е един от многото американци с китайски генезис, които управляват компания от Силициевата котловина.

Според Financial Times той е роден в привинция Шандонг. Родителите на Юан са минни инженери, писа преди време Forbes.

Юан има бакалавърска степен по приложна математика и магистърска степен по инженерство, осведоми Bloomberg. Той прекарва 4 години, работейки в Япония, само че се въодушевява от тирада на Бил Гейтс и взема решение да замине за Калифорния.

През 1997 година той най-накрая получава по този начин мечтаната виза, с която отпътува за Съединени американски щати, само че това се случва след осем следващи отхвърли от посолството.

През лятото на същата година Юан се причислява към Webex, което по това време е 2-годишен стартъп. Като човек, който знае малко британски, той се отдава на работата, а дребното му занимания са свързани с футбол, който играе в събота, нормално след нощна промяна в предходния ден.

Webex се листва на борсата през 2000 година, а 7 година по-късно е купена от Cisco за 3.2 милиарда $. Преди да напусне Юан към този момент е вицепрезидент на Cisco Systems.

Причината той да потърси ново предизвикателство е съвмем елементарна - Юан счита, че услугата, която Webex предлага по това време, не е толкоз добра, защото тя би трябвало да идентифицита коя версия на продукта да употребява (iPhone, Android, PC или Mac), което забавяло потреблението й.

Ако по време на едно позвъняване има прекалено много консуматори, това също се отразявало на качеството на аудио и видео услигите. Юан предлага да усъвършенства Webex, само че по това време Cisco е съсредоточена повече върху обществените мрежи.

Отказаха ми, споделя той, а даже и подозренията на брачната половинка ми, че занемарявам добра работа и управлявам екип от 80 души, не ми попречиха. Отговорих й, че ще бъде дълго странствуване, само че ще си заслужава.

Той моли свои другари и вложители за влагане от 250 000 $, с които да заплати на 30 програмисти (част от тях от Китай), с цел да изградят по-добра технология.

Вярата в неговите познания и умения му носят много по-голямо инвестиция – от 3 млн. $, като измежду вложителите са даже и някогашният основен изпълнителен шеф на Webex Субра Аяр.

Хеджфондовете обаче остават скептични към концепцията на Юан, защото по това време Microsoft към този момент има Skype, Гугъл ги конкурира с Hangouts, а Cisco е водач на пазара.

Екипът на Юан обаче продължава работа по приложението в идващите 2 години преди Zoom да се появи на бял свят. Тогава идва и изненадата – приложението има много повече функционалности от съперниците си, по-бързо е, а също така е и по-евтино.

След нови вложения от 6 млн. $ от Qualcomm Ventures и още 6.5 млн. $ от един от най-богатите хора в Азия - Ли Ка Шин, Zoom се насочва към огромните корпоративни клиенти.

Договорите следват един след различен, а при следващото привличане на капитал през 2017 година Zoom към този момент минава оценката от 1 милиарда $.

„ В ранните дни пишех персонален имейл до всеки клиент, който отхвърляше услугите ни “, споделя Юан в изявление за Thrive Global през 2017 година “Предлагах им да създадем нова среща през Zoom, с цел да изговорим още веднъж предлагането ни “.

Две години по-късно Zoom се листва на борсата, а единствено при дебюта си акциите нарастват със 72%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР