Още през следващата година енергийните компании на по-развитите държави ще

...
Още през следващата година енергийните компании на по-развитите държави ще
Коментари Харесай

Уилям Уелсър: Очаквам да започне обмена на електрическа енергия за потребителски данни

Още през идната година енергийните компании на по-развитите страни ще стартират доста самоуверено да опитват с тарифните проекти. Това предвижда основният аналитик на компанията ReD Associates Уилям Уелсър (William Welser). Експертът чака даже оферти за безвъзмездна електрическа сила в продан на потребителските данни.

Уелсър съпоставя тези цени за електрическа енергия с електронната поща. За разлика от аналоговите способи, като да вземем за пример писмата и телеграмите, цифровите пощенски услуги още през цялото време се дават гратис.

„Провайдърите на пощенски услуги съвсем незабавно схванаха, че данните на потребителите са къде по-ценни от абонаментно заплащане“ – разясни аналитикът.

Уелсър смята, че напълно скоро и енергийните компании ще стигнат до същия извод. Те ще тръгнат по пътя на интернет доставчиците, които първоначално вземаха пари за всяка минута и за всеки мегабайт. Но в този момент дават безграничен достъп и съвсем постоянно безвъзмездни рутери. Мобилните оператори следват същата скица.

Експертът отбелязва че преходът към сходен безвъзмезден достъп до електрическата енергия ще бъде сбъднат на няколко стадия. Първоначално на пазара ще се появят лимитирани оферти. Така да вземем за пример, за инсталирането на интелигентни датчици, на потребителите ще бъде дадена безвъзмездна сила рамките на два-три часа в денонощието. Уелсър дава за образец английската Centrica и нейната услуга Hive. Посочени са и американските енергийни компании Exelon и General Electric, които към този момент схванаха какъв брой скъпи са потребителските данни и към този момент работят взаимно с производителите на умни домове.

Аналитикът особено акцентира, че потребителските данни са доста по-ценни точно в енергийния бизнес, в сравнение с да вземем за пример, в обществените медии. Колкото повече сходна информация събере една енергийна компания, толкоз по-ефективни и икономични ще бъдат нейните услуги. По този метод тези компании ще могат с огромна акуратност да предвиждат интервалите с нараснала консумация на електрическа сила. В резултат от това поддръжката ще поевтинее, а облагата ще се усили, освен това значително. За енергийния бранш това е изключително настоящо, тъй като маржът при него не е висок.

Едновременно с това Уелсър признава, че от историческа позиция, енергийният бранш е по-консервативен, като локалните регулатори твърдо управляват всички опити с цените.

„На първо време, регулаторните органи ще се отнесат с безпокойство към концепцията „електричество за данни“. Те ще се притесняват, че може да се наложи преднамерено да се ограничи потреблението на ток на по-бедните или за тях да има друга тарифа“ – предизвестява аналитикът.

Другият аспект е прекомерно високата консумация на електрическа сила, до което на пръв взор ще доведат цените „ток за данни“. Но специалистът смята, че наклонността ще бъде тъкмо противоположната: конфигурираните смарт датчици ще дадат опция за по-ефективен надзор на потреблението. С тяхна помощ домашната битова техника ще може да бъде програмирана – да вземем за пример пералните машини да се включват единствено във времето, когато няма пикова консумация.

Този метод ще понижи натоварването на електрическите мрежи и по този метод ще понижи до най-малко вероятността за пораждане на повреди.

Засега тази концепция наподобява прекомерно фантастична, само че Уилям Уелсър смята, че нейното използване ще стартира още през 2019 година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР