Още през 2008 г. Египет забрани гениталното осакатяване и въведе

...
Още през 2008 г. Египет забрани гениталното осакатяване и въведе
Коментари Харесай

Гениталните осакатявания: проваля ли се Египет в тази битка


Още през 2008 година Египет забрани гениталното осакатяване и вкара санкции за практикуването му. Ново изследване сочи, че страната надали ще реализира оповестената си цел да изкорени варварския бит до 2030 година.

Жени и млади девойки от Ирак се осведомят за вредите от гениталното осакатяване

е неразрешено в Египет, страна със 102 милиона души население, още от 2008 година. Въпреки това 86% от дамите в неравностойно състояние сред 18 и 35 година са били подложени на обрязвания. Това демонстрира изследване на основания в Кайро Център за проучвания на пола Тадвейн.

Въпреки незадоволителния ритъм при ограничението на практиката, специалисти виждат мотиви за вяра. „ Само 38,5% от дамите и 58% от мъжете към този момент поддържат продължаването на гениталните осакатявания, “ споделя пред " Дойче веле " Амел Фами, шеф на изследователския център. Спадът на утвърждението при дамите за традицията е забележителен. Окуражаващо е, че все по-малка е вероятността дъщерите на обрязани да последват ориста на своите майки.
Редакцията предлага
Независимо от това, към момента съществува риск съвсем половината от девойките, родени в Египет, да бъдат подложени на въпросната интервенция.

Има ли медицински учредения?

Премахването на част от външните женски гениталии, или напряко на задачите, се ползва при. Същевременно деятели показват, че и 6-годишни деца минават през интервенцията. Практиката от време на време се прави с оправданието, че по този начин се постановат целомъдрието и спазването на традициите. Други го смятат за набожен дълг. Най-често изтъкваните причини обаче са „ медицинските “.

„ Не съществува такова нещо, като здравна причина за, тъканта на клитора, лабията, или за зашиване на вагината, “ разяснява Мона Елтауи, египетска активистка пред „ Дойче веле “. Тя споделя по какъв начин майки, обрязвани като деца, са се заричали пред нея да продължат традицията със своите дъщери и внучки – без значение от възбраната в закона. Мотивът им е грижа и обич към поколенията, които могат да бъдат отлъчени или отхвърлени от обществото.

Трийсет % от респондентите на изследването на Центъра за проучвания на пола Тадвейн настояват, че не биха разрешили на синовете си да сключат брак с необрязана жена.

Една история на триумфа

Германско-иракската неправителствена организация WADI работи от 2004 година в кюрдските региони от Северен Ирак, с цел да ограничи казуса. В тези години районът е бил измежду местата в света с най-голям % обрязани дами. Координаторът на плана показва пред „ Дойче веле “, че организацията им работи само с дами и триумфът е голям. Какво тъкмо вършат те?
 Видове женско генитално осакатяване
Видове женско генитално осакатяване

Подходът им е да изпращат екип от две обществени работнички в селата. „ В взаимозависимост от равнищата на отвореност, безусловно започваме с обяснението, че. “ В началото им е било мъчно и чиновниците им са били нападани.

Район, свободен от обрязване

През 2011 година към този момент всички форми на обичая са неразрешени в Ирак, въпреки законът да не се ползва дейно. Днес майките не подлагат дъщерите си на традицията, от която са потърпевши самите те. А мъжете към този момент харесват и одобряват като партньорки и необрязани дами. През 2020 година регионът, в който е работила германо-иракската организация, е разгласен за място, свободно от генитално осакатяване.

В Египет обаче казусът остава сериозен. Активисти настояват, че за него няма да се откри решение до момента в който господстват табута във връзка с женската самостоятелност, женското тяло и удоволствието от секса.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР