Още по темата Лихвите по кредитите остават почти без промяна

...
Още по темата Лихвите по кредитите остават почти без промяна
Коментари Харесай

ЕЦБ предлага нови правила за лошите заеми

Още по тематиката
Лихвите по заемите остават съвсем без смяна

Цената на депозитите трети следващ месец се задържа
1 окт 2017
Новите проекти за еврото

Еврозоната може да има обособен бюджет, финансов министър и ЕВФ, само че в действителност няма да се промени съществено. И това е добре за България
23 сеп 2017
Какво ще стане с Европейски Съюз след немските избори

Заедно с френския президент Еманюел Макрон Меркел ще стартира деликатни промени в еврозоната, защитата и финансите на съюза
23 сеп 2017

Европейската централна банка ще накара банките от еврозоната да заделят повече пари, с които да покриват новите си неприятни заеми, демонстрира чернова от документ, написа Reuters. Новото предписание би направило задържането на нередовно обслужваните заеми в портфейлите им прекомерно губещо за банките. Натрупването на несъбираеми задължения се отразява неприятно освен на финансовите институции, само че и на ЕЦБ. Ниският напредък на кредитирането понижава резултата от политиката на централната банка, която се пробва да подтиква стопанските системи посредством ниски съществени лихвени проценти. Ако документът бъде признат, той ще влезе в действие от 1 януари.

Проектът планува банките да имат две години, в които да заделят задоволително средства, с които да покриват 100% от цената на новокласифицираните си неприятни заеми, и общо седем години, в които да съберат задоволително пари, с които да покрият всичките си обезпечени нередовни заеми. Новото предписание обаче не би се отразило на необслужваните заеми, които банките към този момент имат в портфейлите си. В момента те възлизат на над 1 трлн. евро, огромна част от които бяха насъбрани по време на дълговата рецесия в еврозоната. Правилото ще бъде ориентирано извънредно към това да не се стигне до ново струпване на задължения.

Проблемът за банките

Проблемът за банките е, че няма добре работещ пазар за неприятните заеми. Продажбата им води до огромни загуби и кара банките да набират още капитал, което е скъпо решение поради ниските пазарни оценки. " Прилагането на тези правила няма да докара до по-големи проблеми, а вместо това ще помогне на банките градивно да понижат риска си от неработещи заеми ", се споделя в настоящия тип на документа. " За да бъде несъмнено, че няма да се стигне до ново струпване на дълг, банките би трябвало да поемат отговорността да имат задоволително пари за покриването на 100% от неприятното си портфолио през идващите седем години. "

От ЕЦБ за момента отхвърлят да разясняват документа, който е бил пуснат за разглеждане на 1 септември. Плановете на регулатора са той да стартира да се преглежда публично през тази седмица. Проектът е част от по-мащабната политика на централната банка за намаляването на рисковете в банковия бранш в Европа. Към първото тримесечие на 2017 година заделените от финансовите институции от еврозоната хранителни запаси против неприятни заеми покриват приблизително 45% от нередовните заеми в портфейлите им, отбелязва Reuters.

" Банките би трябвало да могат да отговорят на рисковете за задоволително малко време ", се споделя още в документа. " Ако дейностите не се подхващат в интервал от седем години, откакто един заем към този момент е в графата, по-късно те биха били неефективни и рисковете за банката ще се покачат. "

Къде са проблемите в банковия бранш

Най-много проблеми с неприятни заеми има в Италия, Гърция и Кипър. Банките в Италия държат 263 милиарда евро нередовни вземания към края на първото тримесечие, като провизирани са 48.5% от проблематичните заеми в страната. В Гърция към средата на 2017 година необслужвани са експозиции за над 100 милиарда евро, отбелязва организацията.

В плана си от ЕЦБ показват, че разпоредбите няма да бъдат наложителни, само че все пак, в случай че дадена банка не успее да се оправи с покриването на нередовните си заеми, ще би трябвало да изясни за какво това не се е случило. Отчитането пред регулатора за така наречен благоразумно провизиране ще се реализира най-малко един път годишно, излиза наяве от документа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР