Още от понеделник бащите у нас ще могат да ползват

...
Още от понеделник бащите у нас ще могат да ползват
Коментари Харесай

Нов бащински отпуск влиза в сила от 1 август

Още от понеделник бащите у нас ще могат да употребяват нов тип заплатен отпуск - 2 месеца за развъждане на дете до 8-годишна възраст. За времето на този отпуск ще се поставя и обезщетение от Национален осигурителен институт, което ще е равно на получаваното от майките през втората година на детето - 710 лева месечно. Това взеха решение депутатите, на които стигнаха осем минути да одобряват промени в един от най-важните закони в обществената сфера - Кодекса на труда. Всички политически сили без Движение за права и свободи поддържаха плана на държавното управление. От Движение за права и свободи той получи единствено един глас, а 13 депутати се въздържаха. Има Такъв Народ обаче дадоха единствено два гласа.

Регламентирането на заплатен бащински отпуск е по линия на европейска инструкция. Същите права се вкарват и за осиновителите. Според директивата страните членки би трябвало да обезпечат самостоятелно право на отпуск за полагане на грижи за дете на всеки един от родителите с дълготрайност четири месеца, два месеца от които не могат да бъдат прехвърляни на другия родител. За интервала на този отпуск е наложително да се дефинира възнаграждение или обезщетение по метод, улесняващ използването му от двамата родители. Именно подобен независим отпуск с обезщетение липсваше за бащите у нас.

За да употребява новия отпуск, бащата не би трябвало да се е възползвал от другите благоприятни условия за бащински отпуск в КТ - те всички са свързани с правото на майката да преотстъпи част от своя отпуск на бащата. За да употребява и обезщетение за този отпуск пък, мъжът би трябвало да има 12 месеца застрахователен стаж като обезпечен за този риск.

С приемането на новите текстове за едно семейство с дете на възраст сред 2 и 8 година на процедура става по-изгодно да употребява бащински отпуск при потребност. Това е по този начин, тъй като за майките отпускът след навършването на 2 година на детето е единствено в неплатена форма. Те обаче имат право на 410 дни отпуск за бременност и раждане, през което време получават 90% от прихода си, както и още една година така наречен ниско платено майчинство (за развъждане на дете до 2-годишна възраст, през което време получават обезщетение, равно сега на минималната заплата). За бащите до този миг имаше едвам 15 дни отпуск със възнаграждение, който да не зависи от волята на майката.

Припомняме какви отпуски за развъждане на дете ще има от 1 август у нас:

- майката има право на 410 дни отпуск за бременност и раждане, от които 45 дни наложително се употребяват преди раждането. След шестия месец майката може да трансферира остатъка от отпуска на бащата. За този интервал се изплаща обезщетение от Национален осигурителен институт в размер 90% от осигурителния доход;

- бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение, като за това време получава обезщетение от Национален осигурителен институт, което също е 90% от осигурителния доход;

- майката има право на неплатен отпуск от още една година за развъждане на дете до 2-годишна възраст. През това време получава 710 лева месечно;

- осиновителка има право на отпуск за развъждане на дете до 5-годишна възраст, като 6 месеца след осиновяването на детето може да трансферира отпуска на брачна половинка си. През това време получава обезщетение в размер 90% от дохода;

- всеки от родителите (осиновителите) има право да употребява неплатен отпуск до 6 месеца за развъждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да употребява до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие;

- бащата има право на отпуск за развъждане на дете до навършване на 8-годишна възраст в размер 2 месеца, като през това време му се поставя обезщетение от 710 лева месечно (сумата се дефинира с бюджета на държавното публично осигуряване).

 

ЛИЧЕН ЖИВОТ

В Кодекса на труда за пръв път се регламентират и благоприятни условия за по-добро съвместяване на персоналния и служебния живот. Както " Сега " писа, те са официални и не пораждат основни отговорности за работодателя, само че въпреки всичко са известна стъпка напред.

С цел по-добро съвместяване на трудовите и фамилните отговорности, човек ще има опция при потребност да изиска за известно време работа от разстояние, изменение на работното време или разпределението му, както и други промени в трудовото правно отношение. Тази опция се дава на родителите на деца до 8-годишна възраст, а за пръв път и на хора, които поставят грижа за родител, брачен партньор или други родственици по права линия заради медицински или други съществени аргументи.

Възможността да се желае смяна в работното време обаче не обвързва работодателя със задължението да я даде. Ако работодателят не е склонен с настояването, единственото му обвързване е да даде в 14-дневен период стимулиран писмен отговор за отхвърли си.

До този миг право да желаят по-облекчен режим на работа бе регламентирано в Кодекса само за завръщащите се от отпуск по майчинство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР