Още от миналата година в София пристигат нови еко автобуси

...
Още от миналата година в София пристигат нови еко автобуси
Коментари Харесай

С голямо закъснение: къде ще се движат новите електробуси на София

Още от предходната година в София идват нови еко рейсове и трамваи, а общината от месеци се готви да пусне и дългообещавания довеждащ превоз " по поръчка " в кварталите " Манастирски ливади " и " Павлово ". Така общият брой на електробусите в София ще стане 126, откакто се доставят дребните 52 бусчета, които би трябвало да вървят до метрото.Въпросът е обаче дали общината има подготвеност да пусне новите автобуси, дали е избрала подобаващи направления за тях или още веднъж се чака последния миг, въпреки че забавянето и в този момент е огромно. А хората към този момент питат дали в техния квартал ще минава довеждащ превоз - заричане от началото на мандата на кмета Фандъкова през 2019 година Затова " Капитал " изпрати питане до зам.-кмета по превоз Дончо Барбалов по отношение на това в какви периоди ще стартират да се движат новите автобуси и в кои квартали.

Още от предходната година в София идват нови еко рейсове и трамваи, а общината от месеци се готви да пусне и дългообещавания довеждащ превоз " по поръчка " в кварталите " Манастирски ливади " и " Павлово ". Така общият брой на електробусите в София ще стане 126, откакто се доставят дребните 52 бусчета, които би трябвало да вървят до метрото.

Въпросът е обаче дали общината има подготвеност да пусне новите автобуси, дали е избрала подобаващи направления за тях или още веднъж се чака последния миг, въпреки че забавянето и в този момент е огромно. А хората към този момент питат дали в техния квартал ще минава довеждащ превоз - заричане от началото на мандата на кмета Фандъкова през 2019 година Затова " Капитал " изпрати питане до зам.-кмета по превоз Дончо Барбалов по отношение на това в какви периоди ще стартират да се движат новите автобуси и в кои квартали.
До метрото в т. нар " нови квартали ", само че с още очакване
Още през 2020 година " Столичен автотранспорт " разгласи поръчка за доставката на 52 броя електрически рейса с финансиране по стратегия " Околна среда " Затова новите електробуси все по този начин се чакат, като срокът на контракта е продължен до края на 2023 година поради обжалванията, споделят от общината.

" Основната част от тези 52 електробуса са планувани да извършват довозваща до метрото функционалност в квартали с интензивно застрояване и едва развита или тясна улична мрежа, по които не могат да се движат стандартни рейсове. Това са квартали, като бързо разрастващите се " Витоша - Водноелектрическа централа Симеоново ", " Малинова котловина ", " Манастирски ливади " и такива като кв. " Горна баня " и " Карпузица ", споделят от общината. От там признават, че в този момент се работи по уточняване на схемите на новите направления и се организират публични разисквания с живеещите там.
Реклама
София обаче имаше задоволително време да направи това, поради оповестяването на поръчката преди цели три години, и поради това от организацията " Екипът на София " насочиха рецензии в общественото пространство към метода на работа - " на парче " и в последния миг.

Предвижда се още част от електробусния автопарк да размени дизеловите транспортни средства по някои от съществуващите линии. Първите от тях ще бъдат № 23 и № 100, които вършат връзка с различен тип електространспорт - метро и трамваи. На по-късен стадий се планува електробуси да се движат и по линии №101 и №82, обясниха от ресора на зам.-кмета Барбалов.
Фотограф: Юлия Лазарова " По поръчка " първо в " Манастирски ливади "
Първата довеждаща линия другояче ще обслужва " Манастирски ливади " и " Павлово ". За задачата общината купи 5 електробусчета с финансиране по план на Европейската комисия - " Иновативен публичен превоз, отговарящ на търсенето на потребителите, за по-чист въздух в градска среда " (INNOAIR)., само че общината се забави и в този момент новият период е " края на април ".

Идеята е градският превоз " по поръчка " в София да употребява новаторска технология, с цел да дефинира направления на база на придвижванията на хората в кварталите (напр. до болница, училище), в синхрон с разписанията на градския превоз. Повече по какъв начин ще работи (с приложение и сходно на такси) прочетете в публикацията,
Реклама Бързозарядни и трамваи - има още
В София към този момент се движат 15 броя бързозарядни електрически рейса, купени още веднъж със средства по ОПОС. Те извършват линиите №84, №184, №123, №6, №60, №73 и №74. От общината споделят и че до началото на лятото се чака да бъдат въведени в употреба още 4 броя бързозарядни електробуса по същата стратегия.

" Ако Столичният общински съвет одобри предлагането да бъде удължена една от най-натоварените автобусни линии - №73, се чака тези 4 електробуса да стартират работа по нея. Удължаването до ж.к. Младост 1 на линията ще сътвори нови транспортни връзки за пътуващите ", споделят от Столичната община. Със спестени средства по плана, ще се доставят в допълнение 4 трамвая, с което до началото на есента в придвижване ще бъдат общо 29 нови нископодови трамвайни мотриси. По-голямата част от мотрисите към този момент са в употреба и обслужват трамвайни линии 4, 5 и 18.
Столичният градски превоз сега разполага с 65 електробуса, от които 45 бързозарядни с дължина 12 метра, 110 нови тролейбуса " Шкода " и 55 нови трамвая ПЕСА , като до края на лятото се чака новите трамвайни мотриси в София да станат общо 67. Свързани публикации Градски превоз " по поръчка " потегля в София от декември 2 ноември 2022, 16:34 София купува безценен газ за рейсовете си от медиатор, който е бил офицер от Съюз на съветските социалистически републики 11 май 2022, 09:01 София ще купи още четири трамвая и четири електробуса против 22 млн. лева 10 април 2022, 11:30 Плановете на българските градове: сред фантазиите и действителността 6 април 2022, 15:20
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР