Още от детската градина, децата получават покани за различни събирания

...
Още от детската градина, децата получават покани за различни събирания
Коментари Харесай

Какво да направите, ако детето не е поканено на рождените дни на своите приятелчета

Още от детската градина, децата получават предложения за разнообразни събирания и празненства: посещение на приятелче, следобяд в парка дружно, празненство, рожден ден и т. н. Понякога обаче се случва малчуганът да бъде изключен от тези радостни моменти, макар че е част от групата.

Как да реагирате в подобен миг най-правилно? Да неглижирате и не обърнете внимание – въпреки всичко няма по какъв начин родителите на празнуващия, да поканят всички на празненството да вземем за пример? Да опитате да издействате покана и за вашето дете, тъй като смятате, че не трябва да бъде отделяно от останалите? Или да предложите опция, която да замести пропуснатото задоволително пълноценно, с цел да не се почувства малчуганът засегнат? Ето верните стъпки!

Снимка:  Shutterstock

Защо детето  е  изключено от  празнуването

Има родители, които провеждат по подобен метод мотивите за празнуване на своите деца, тъй че да поканят цялата група от детската градина или целия клас, в случай че детето е към този момент в учебно заведение. И не е наложително това да коства доста скъпо – едно празненство в парка с балони, доста игри, дребни лакомства и торта, не унищожават фамилния бюджет. Разбира се, това не във всички случаи е допустимо – в случай че детето е родено в някой от зимните месеци да вземем за пример, събирането навън става малко по-трудно и даже невероятно. Така обаче никой от групата не трябва изключен и надлежно засегнат. А в ранна възраст едно занемаряване може в действителност съществено да се отрази на душeвността на детето, показват психолозите.

От друга страна, родителите не са длъжни да вършат празненства като дребни сватби, на които да канят 30 деца. Някои, даже да имат финансови благоприятни условия, напълно целеустремено избират да съберат по-малко деца, най-често това са най-близките приятелчета. В този случай топката е в ръцете на другите родители, на непоканените деца. Много значимо е те деликатно да обяснят на дребните, че това е нещо изцяло обикновено и не значи, че те автоматизирано са отритнати или по-малко ценени. Изключването не трябва да се свързва със позор, защото тогава към този момент превъзмогването става по-трудно.

Защо детето не е включено в листата с посетители не би трябвало да се трансформира във въпрос, който да обсъждате дълго, яростно или афектирано вкъщи, тъй като дребното попива вашето отрицателно въодушевление и се усеща потиснато и отритнато.

Детето не е единственото, което не е поканено

В някои случаи самите деца упорстват да поканят единствено избрани връстници на тържеството си. Има обаче значение дали непоканените са доста или единствено едно дете. В първия случай най-вероятно никой от неприсъстващите няма да се почувства обиден, защото има и други като него. Ще се регистрира, че Х е чествал рождения си ден, поканени са били Y и Z, и с това разискването ще завърши, тъй като събитието към този момент няма да е на дневен ред.

Във втория случай към този момент пренебрегването се трансформира в засегнатост и то напълно основателна. И тъкмо тук е значима намесата на родителите, с цел да не страда детето. Освен диалози, би трябвало да методите и задоволително гъвкаво, с цел да му помогнете да преодолее случката оптимално леко и безобидно.

Снимка:  Shutterstock

Какво да извършите,  ако  дете то  е единственото изключено

Първото, което би трябвало да извършите, е да установите по какъв начин са се развили нещата: децата постоянно не дават точната версия, сигурно не от непочтеност, а тъй като са към момента дребни. Ето за какво, преди да вдигнете звук или потърсите пояснение от родителите на празнуващия, пробвайте да говорите с други родители, които познавате, с цел да разберете дали вашето дете в действителност е единственото непоканено.

Ако хипотезата се удостовери, в този миг няма смисъл да се спори. Причините може да са две: рожденикът изрично не желае вашето дете или демонстрира някакъв тип дискриминация. Много по-рядко се случва поканата да бъде изгубена и казусът да е чисто механически.

Ако рожденикът изрично е отказал да предложения вашето дете, не подценявайте случката, а пробвайте да разберете за какво е решил по този начин. Можете внимателно да говорите с родителите му, само че след тържеството. Но не, с цел да им търсите сметка, а с цел да разберете дали няма съображение за нещо по-сериозно: спор, неодобрение, засегнатост. Това е значимо да се обясни, защото децата ще бъдат дружно още дълго време и би трябвало да бъдат изключени възможни мотиви за недоразумение сред тях.

Ако детето е неведнъж изключвано от празниците на останалите, тук може би повода е в самото дете – допустимо е да се държи неприятно с другите и по тази причина да не желаят да бъдат с него. Или може би става дума за някаква дискриминация. Ако повода е в детето, би трябвало да се погрижите да говорите с него и да му обясните, че този вид държание ще му основава доста усложнения в общуването отсега нататък и е по-добре да има другари, в сравнение с да си играе единствено. Във втория случай е доста по-трудно и постоянно няма какво да извършите, само че не пречи да предложите опция, която ще замести в някаква степен прекарването като страст – кино да вземем за пример.

Да бъдеш изключен от рождените дни на децата, с които се виждаш всеки ден, може да наподобява като неправда, в очите на малчугана, мама и баща. Но истината е, че когато поканените са единствено най-близките, а не е единственият изключен, не би трябвало да се раздухва трагично, с цел да не се трансформира в автентичен проблем, нараняващ детето. Спокойната реакция, изследването на повода за въпросната изолираност и намирането на вярно решение, ще помогне и на дребното да се оправи с обидата по-лесно и бързо.

По материали от   /

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР