Още не е предоставено научно потвърждение дали кучетата сънуват, но

...
Още не е предоставено научно потвърждение дали кучетата сънуват, но
Коментари Харесай

Сънуват ли кучетата?

Още не е предоставено научно удостоверение дали кучетата сънуват, само че несъмнено е мъчно да си представим, че не го вършат. Всички сме следили държание на домашния си любим по време на сънливост, напомнящо на будното им положение – раздвижващи се лапички, недоволства, ръмжене, махания с опашка, набръчкване на носа. Това единствено ни оставя с любознанието какво се случва в главата им в този миг.

Въпреки че нашето познание по въпроса е извънредно лимитирано, по-долните редове хвърлят светлина върху тази непозната материя и ни споделят, че може би въпреки всичко кучетата сънуват.

Учени-невролози от Разузнавателна служба на Турция проучили връзката сред паметта и сънищата. В опит с присъединяване на плъхове те предиздвикали гризач да тича по въртележката си против кучешки лакомства, като по този начин в мозъка му се основали отличителни невронни връзки. След това създали мониторинг на мозъка в спящо положение. Резултатът бил същият и на екрана се посочила същата група от взаимосвързани мозъчни кафези.

Възможно ли е цялата информация за сънуването, събрана за хора и плъхове, да бъде приложена и за кучетата? Специалистите са позитивни в неизменимите прилики сред типовете, що се отнася до тази тематика.

Ясно е, че хипокампът (този сектор от мозъка, който събира и депонира спомените) е обвързван по идентичен метод у всички бозайници. Ако съпоставим хипокампа на плъх и куче, те съдържат същите структури.

Професор Уилсън от Разузнавателна служба на Турция има вяра, че когато сънуват, кучетата си преповтарят минали прекарвания.

Хората имат най-ясни и колоритни сънища в REM-стадия на съня си, или етап на бързо придвижване на очните ябълки (rapid-eye movement). И у кучетата се среща тази фаза, където дихателните им придвижвания стават по едно и също време по-плоски и по-учестени.

Наблюдават се неволеви мускулни контракции през REM, а в случай че се съсредоточим, ще видим и придвижване на очните ябълки под клепачите. Тук спадат и ръмженето, маханията с лапичка, спазматичните придвижвания.

Какво ни се желае да имаме вяра за сънищата при кучетата?

Когато съзерцаваме обичаното си животинче, до момента в който спи, напряко е необикновено да отречем, че кучето сънува. Мисълта по какъв начин си преповтарят вчерашната радостна разходка в парка, приключението в гората, дъвченето на инцидентно открит кокал или преследването на ненадейно изскочила катерица е привлекателна.

Зигмунд Фройд е развил своята доктрина за сънуването като избавителна отпушалка на най-съкровените ни стремежи. Може би е прав и в съня си нашето куче съумява да хване неприятната писана на съседа, получава безпределно глезене на коремчето, затрупва се в лакомства и стига до печеното пиле от масата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР