Още много пирамиди се крият в пясъка – защо не

...
Още много пирамиди се крият в пясъка – защо не
Коментари Харесай

Още много пирамиди се крият в пясъка – защо не са разкопани?

Още доста пирамиди се крият в пясъка – за какво не са разкопани? Докато изследвал пустинята в региона на Мемфис, доктор Васко Добрев открива признаци, че пирамидите са под пясъка. Той твърди, че пустинята може да крие към 120 пирамиди . Добрев още през 2019 година уточни плато, което съгласно него не е с натурален генезис, а е незавършена пирамида.

Местоположението на новата пирамида е посочено от археолога. Има всички учредения за осъществяване на разкопки, като откриването на нова пирамида може да се трансформира в сензация. Но разкопките не стартират. Защо?

Кой е Васил Добрев – още доста пирамиди се крият в пясъка

Васил Добрев  е роден в Пловдив, България, на 30 юли 1961 година. Той е френски археолог и египтолог от български генезис, шеф на археологическата задача Tabbet el-Guech  на Френския институт по източна археология (IFAO) в Кайро. Неговите изследвания и открития включват платото Гиза и комплекса от пирамиди и некрополи в Сакара.

През 1992 година пази докторска дисертация по египтология в университета Париж-Сорбона под управлението на египтолога и академик Жан Леклан. От 1993 година до 1997 година, дружно с Мишел Бод , Добрев съумява да прочете отчасти и да проучи  Камъка от Южна Саккара  въпреки неприятното му положение.

Камъкът от Южна Саккара  е древноегипетска стела, открита през 1932 година от Гюстав Джкиер в погребалния комплекс в Южна Саккара. Тази стела показва аналите на  6-та  династия, от които е единственото известно копие.

5 от най-могъщите фараони, управлявали античен Египет

През 2004 година Добрев предлага нова доктрина за произхода на  Големия сфинкс в Гиза , съгласно която Сфинксът не е издигнат от фараона Хефрен (синът на Хеопс). Според Добрев Сфинксът е повдигнат по-скоро от брата на Хефрен (фараона Джедафра) в чест на татко си Хеопс, който го приравнява на бога на слънцето Ра.

Добрев твърди, че този фараон Джедафра е първият, който вмъква името на слънчевия бог Ра в личния си картуш (овалът, който огражда името на фараона при изписването му). И че той е наредил да се построи Сфинксът, с цел да съставлява татко му, асимилиран с това провидение. 

Според него двете дървени лодки, заровени до Голямата пирамида и носещи името на Джедафра, потвърждават значимостта на този държател. И че той е желал да улесни прекосяването на татко си в отвъдния живот.

Добрев акцентира продължителността и значимостта на ръководството на този фараон. Изграждането на Големия сфинкс също би имало пропагандна цел за повишение на престижа на династията.

През 2010 година Васил Добрев управлява изследване в Саккара, с цел да откри пирамидата на фараона Усеркаре (известен още под прозвището „ Изчезналият фараон “). Това е вторият фараон от 6-та династия, чиято действителност и дълготрайност на ръководството той демонстрира посредством проучването си. Това е един от най-забележителните разкопки от интервала.

Добрев управлява археологическата задача на Френския институт по ориенталска археология (Ifao), която откри през 2015 година гробниците на двама свещеници от  6-та  династия. Откритите гробници са богато украсени, със фрески, и са в извънредно непокътнато положение. Награден е за рицар на Ордена на почетния легион на 14 юли 2016 година

Още доста пирамиди се крият в пясъка – за какво не са разкопани?

Добрев допуска, че незавършената пирамида е основата на пирамидата на Усеркаре. Този фараон не е управлявал доста време. Ето за какво не е имало време да бъде приключена неговата пирамида, която щяла да бъде висока 52 метра.

Платото е с вярна квадратна форма, а размерът на страната е 80 метра. Това, съгласно доктор Добрев, тъкмо дава отговор на размера на основата на пирамидите от този интервал. Той ползва резултатите от геофизичните проучвания, които също удостоверяват огромната възможност за съществуването на пирамиди под пясъците на Саккара.

Неговите находки бяха разкрити по време на документалния филм на Тони Робинсън по Channel 5 „ Opening the Egypt’s Great Tomb “. Г-н Робинсън споделя: „ Д-р Васко Добрев работи в пустинята край Кайро през последните 30 години и е на лов за нова пирамида. Често мислим единствено за известните пирамиди в Гиза, само че това място, наречено Саккара, може да се похвали с първата пирамида и доста други.

Съществувала ли е напреднала цивилизация в Египет преди фараоните?

Пирамидите тук обгръщат шест века египетска история. Но по-специално една династия на фараони избрала да построи своите превъзходни гробници в Саккара. Д-р Добрев шокира Робинсън, като изяснява какъв брой доста пирамиди могат да се крият под пясъка. Той споделя:

Има към 120 [пирамиди] из целия Египет . Фараоните са строили пирамиди тук, тъй като Саккара е тъкмо пред столицата на Египет Мемфис. Виждате ли тази дребна пирамида? Това е Пепи II, татко му е тук, прародител му е тъкмо зад него и цялото семейство е в близост. ”

След това двамата се насочат към върха на плоско плато, където доктор Добрев има вяра, че е мястото на неоткрита пирамида. Въпреки всички тези причини и доказателства, „ зелена светлина “ за разкопките не е дадена , макар че от 2019 година е минало много време.

Желаещите да спонсорират разкопките на египетски антики са повече от задоволително. Все още обаче не може да се допусна какво се крие в покрайнините на Мемфис.

Има единствено догатки, че тук може да се намират пирамидите на доста фараони и даже на именития проектант Имхотеп , на който се приписва авторството на пирамидите в Гиза. Но това към момента не може да бъде тествано.

По някаква причина от ден на ден територии са затворени за археологически проучвания в Египет. Това важи изключително за задграничните египтолози, които имат доста лимитирани благоприятни условия за проучване.

Защо се случва това? Какво могат да открият археолозите под пясъците на Саккара? Все въпроси без отговори!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР