Осемнадесетгодишен американец откри огън в начално училище в щата Тексас

...
Осемнадесетгодишен американец откри огън в начално училище в щата Тексас
Коментари Харесай

Байдън след клането: Кога, за бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби?

Осемнадесетгодишен американец откри огън в начално учебно заведение в щата Тексас и умъртви 19 възпитаници и двама възрастни. После бе премахнат от полицията. Тази драма още веднъж потопи Съединени американски щати в хроничния призрачен сън на насилието, породено от огнестрелните оръжия. А президентът Джо Байдън прикани американците да се опълчват на оръжейното лоби и да окажат напън върху членовете на Конгреса да одобряват рационални закони за правото за владение на оръжие, обобщават международните организации, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Време е да превърнем болката в деяние ", съобщи Байдън в тирада в Белия дом. Той беше явно смутен от всеобщото ликвидиране в Тексас. " Кога, за бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби? ", добави той и сподели, че е погнусен и отпаднал от серията от всеобщи стрелби в учебни заведения. " Трябва да действаме ", сподели Байдън и се разгласи за връщане на възбраната върху нападателните оръжия и за приемане на други " закони за оръжията, подбудени от здравия разсъдък ". " Губернаторът на щата Тексас Грег Абът съобщи, че стрелецът е умъртвил жертвите си по един нечовечен метод.

Трагедията се разигра в град Ювалди, на към 130 километра западно от Сан Антонио. Нападателят бе разпознат като Салвадор Рамос. Той е носил минимум една полуавтоматична пушка и е бил в паравоенна униформа, разясни полицейски сержант Ерик Естрада.Рамос в началото е прострелял баба си, която в този момент е в болница. После с кола той отишъл в учебното заведение и направил всеобщото ликвидиране. Мотивите за офанзивата остават незнайни. В образователното заведение " Роб " са учели деца на възраст под 10 години. Там се обучавали над 500 малчугани, измежду които близо 90 % били от фамилии на латиноси.

Масовото ликвидиране стана в миг, в който Байдън се връщаше от обиколката си в Азия. Веднага откакто той дойде във Вашингтон, той направи послание към нацията от Белия дом. Вицепрезидентката Камала Харис също прикани за дейности по отношение на насилието с огнестрелно оръжие, дефинирано като народен камшик. " Нашите сърца не престават да са разрушени. Ние би трябвало да намерим храброст да действаме ", сподели тя в послание до Конгреса. Председателката на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси назова стрелбата колосален акт, лишил бъдещето на " нашите скъпи деца ". Бившият президент на Съединени американски щати Барак Обама съобщи, че от дълго време е настъпило времето за деяние по отношение на насилието с огнестрелни оръжия.

Знамената в цялата страна ще са свалени през днешния ден на половина в символ на печал. В последните години Съединени американски щати претърпяха няколко всеобщи стрелби в учебни заведения. През 2018 година при пукотевица в гимназия в Паркланд в щата Флорида бяха убити 17 души, от които множеството младежи. През 2012 година при пукотевица в началното учебно заведение " Санди хук " в Нютаун в щата Кънектикът бяха убити 26 души, измежду които 20 деца. " Близо 10 години след стрелбата в " Санди хук " нашата страна е парализирана не от боязън, а от оръжейно лоби и една политическа партия, която не демонстрира никакво предпочитание да работи по какъвто и да е метод, който може да помогне да се избегнат тези нещастия ", сподели Обама, визирайки американското оръжейно лоби и Републиканската партия. В Сената закон против насилието с огнестрелно оръжие беше подсилен от болшинството от сенаторите, само че въпреки всичко не съумя да преодолее нужния предел от 60 сенаторски гласа, с цел да се трансформира в настоящ нормативен акт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР