Осемкратният олимпийски шампион по биатлон Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) обяви

...
Осемкратният олимпийски шампион по биатлон Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) обяви
Коментари Харесай

Кралят каза "край"!

Осемкратният олимпийски първенец по биатлон Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) разгласи на специфична конференция, че приключва спортната си кариера.

" Моята мотивация е безгранична, тъй като този спорт ми доставя наслаждение. Можех да кажа, че съм се изморил, само че това не е по този начин. Исках да остана в биатлона още една година, само че този сезон беше финален в моята кариера ", сподели Бьорндален със сълзи на очи.

44-годишният именит норвежец, който има извоювани шест Световни купи, приключи на 43-о място в крайното класиране и не попадна в състава на отбора за олимпийските игри в Пьонгчанг. Най-доброто му класиране за миналия сезон в 12-о място в спринта в Контиолахти.

Бьорндален има в кариерата си 20 златни медала от международни шампионати, 13 олимпийски оценки и 95 победи за Световната купа.

Една от аргументите за неговото решение са проблеми със сърцето.

" Миналото лято се случи нещо, което ме накара за първи път да се замисля да преустановяване на кариерата. Имах нарушен сърдечен темп. И постоянно се случваше в съня ми, а не по време на подготовка. Поддържахме надзор, само че по-късно още веднъж се случи. Тялото ми реагира добре и получих помощ от моя медицински екип. Но през зимата стигнахме до извода, че е по-добре да завърша кариерата си ", добави именитият биатлонист.

Бьорндален показа, че към този момент има доста оферти за работа.
Преди няколко дни президентът на Международния съюз по биатлон Андерс Бесеберг разгласи, че няма да се кандидатира за нов мандат и предложи за собствен заместител точно Бьорндален.

" Разбира се, че надпреварите ще ми липсват. Ще бъде мъчно за мен, само че ми следва един нов живот, който чакам с неспокойствие ", добави норвежецът.

" Имам доста оферти за работа, само че на нито едно не съм дал отговор. Искам да премисля нещата добре, а за това ми е нужно време. Надявам се да направя умен избор. Просто съм признателен на ориста, че толкоз доста години имах опция да се състезавам без контузии и проблеми със здравето ", сподели още Бьорндален.

Известен в Норвегия като " Кралят на биатлона " той благодари на фамилията си и всички в неговата татковина за поддръжката през спортната му кариера.

От 2016 година Бьорндален е брачен партньор на четирикратната олимпийска шампионка Даря Домрачова от Беларус.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР