Осем месеца след началото на руската война в Украйна България

...
Осем месеца след началото на руската война в Украйна България
Коментари Харесай

175 гласа в подкрепа на Украйна

Осем месеца след началото на съветската война в Украйна България съумя да излъчи позитивен сигнал към интернационалната общественост. След взаимно съвещание на комисиите по защита и външна политика в 48-то Народно заседание и след гласоподаване в пленарната зала стана ясно, че е налице отчетливо болшинство за даване на военнотехническа поддръжка на Украйна. 175 народни представители или пет от седемте парламентарни групи правят оценка обстановката, в която се намира Украинската страна. Става дума за демократична и суверенна страна, която е нападната от нападателен властнически режим и най-логичното отношение е да се помогне (според възможностите) на украинците да защитят страната си, себе си и избора си на метод на живот. Първата и най-представителна институция у нас се ангажира с позиция по отношение на спора в Украйна. Така въпреки и да има институции със мнение, друго от това, то законната национална позиция е точно тази на Народното събрание, тъй като в него е вложена волята на суверена.

Много значимо в тази ситуация е да се означи, че както по принцип, по този начин и съответно в границите на предизборната акция, всички политически обединения (без " Български напредък " ), които поддържаха военнотехническата помощ за Украйна, не са крили желанията си и са ги изразявали ясно пред гласоподавателите. Или казано с други думи, изборът на българските жители за тези обединения е осведомен и съзнателен. В този смисъл всеки опит да бъде прокарано изказванието, че има разминаване сред настройките на жителите и решението на Народното събрание е неплатежоспособен и би могъл да се възприема само като тежка форма на популизъм и измама. От огромно значение е и събитието, че измежду тези 175 народни представители от пет парламентарни групи има хора, които доста се разграничават между тях в политическо, идеологическо и професионално отношение. Този факт ясно демонстрира, че без значение от огромните разлики, съответно по тематиката за военното подкрепяне на Украйна е имало мощни сплотяващи фактори.

Става дума за универсални, всемирен полезности - само това може да изясни постигането на обединяване на една толкоз разноцветна и разнолика парламентарна палитра. Тази тематика ще е най-вероятно единствената в този парламент с сходно болшинство, което е задоволително показателно за значимостта й както във връзка с интернационалното позициониране на страната, по този начин и съответно във връзка с националния интерес.

Разбира се, сходен коментар не може да мине без взимане на отношение и към субектите, отричащи нуждата от българско присъединяване в усилването на военноотбранителните качества на Украйна. " Възрожденците " са антисистемна групировка и това е задоволително за пояснение на тяхното държание. Кремълският режим пък е антисистемен от позиция на системата на интернационалните връзки. Ще рече, че въпреки и на разнообразни равнища все за антисистемност става дума. Опитът на Костадинов и компания да приказват за народен интерес няма по какъв начин да е законен, тъй като в лицето на болшинството от 175 народни представители националният интерес е доста по-представен както на институционално, по този начин и на електорално ниво. Твърдението за замесване на България във войната е изцяло несъстоятелно в сегашните условия. То може да бъде на дневен ред само при нахлуване против нашата страна или при доста разгръщане на спора и прерастването му в международен. Целта на подпомагането на Украйна е бойните дейности да останат в сегашните си рамки и казусът да откри решение без излизане от тях. Така че българското включване в това подкрепяне освен не е замесване във войната, а е тип предварителна защита против сходна възможност, до която, надяваме се, в никакъв случай няма да се стигне.

Българска социалистическа партия - " партията на мира " - по думите на постоянно " настоящата " лидерка Корнелия Нинова... би било забавно да разберем каква би могла да бъде формулата на мира съгласно Българска социалистическа партия. Как да направиш мира прелъстителен за агресора? Не е ли това нонсенс? Все отново Българска социалистическа партия признава съветското посягане против Украйна за експанзия, само че стопира дотук и стартира да приказва за мир. Възможно ли е в столетницата да царува такава доверчивост и да считат, че с благи приказки за мир агресорът може да бъде принуден да спре войната и да се прибере по казармите? Едва ли! Дори и да приемем, че Българска социалистическа партия са откровени пацифисти, то къде е мястото на пацифизма, когато става дума за експанзия, по думите на самата Нинова. Липсата на опция да се защитиш пацифизъм ли е? Въобще позицията на Българска социалистическа партия не дава отговори, само че за сметка на това поражда доста въпроси. Ако от Българска социалистическа партия в действителност са за мир, то би следвало да обмислят по какъв начин би изглеждал справедливия мир, тъй като само той би бил дълготраен. И като начало могат да стартират от там, че експанзията в действителност е експанзия и те са признали това като факт. Експертът по интернационалните връзки Кристиан Вигенин също е взел на въоръжение приказката за замесване на страната ни във войната. Той беше срещу разполагането на съюзни формирования по източния фланг на НАТО. Такива формирования обаче започнаха да се появяват след 2014 година по искане на Балтийските страни, Полша и Румъния. А повода беше точно агресивното държание на Русия (посегателството върху Крим и разпалването на сепаратистки конфликти в Донбас). Ако Вигенин мисли първо за повода, а по-късно за следствието, картината, която би получил за събитията и процесите, безспорно би била по-пълна и по-ценна.

Президентът Румен Радев съобщи при откриването на 48-то Народно събрание, че тези депутати, които упорстват за военнотехническа поддръжка за Украйна са войнолюбци и той се надява да са малцинство в Народното събрание. Е... да, но се оказаха болшинство и то огромно. Сега би било забавно да разберем би ли могъл Радев да назова войнолюбец всеки един обособен човек от тези 175?! Ще го направи ли? Сред тях има някогашни основни служебни министри, назначавани от него, има и една парламентарна група, ръководена от някогашен длъжностен министър председател, също назначаван от него, освен това два пъти. Ако голямото болшинство в Народното събрание са войнолюбци, то това значи, че ние би трябвало да сме един същински войнолюбив народ. Нещо, за което няма данни в връзките ни с други страни нито в предишното, нито в сегашното. Определено ще съставлява огромен интерес по какъв начин ще се развие позицията на Радев оттук насетне - ще въздейства ли върху осъществяването на неговите конституционни отговорности, ще се стреми ли Радев към образуването на постоянен кабинет, защото, с цел да стане това, ще е нужна поддръжката на една основна част от тези 175 народни представители?!

И в края следват и няколко думи за осъществяването на парламентарното решение от държавното управление. Времето, обещано за това, е 30 дни. Кабинетът обаче е длъжностен и не е привързан с парламентарно болшинство, което най-вероятно ще повлияе върху самото осъществяване. Този разбор ще бъде вероятен едвам откакто осъществяването бъде писмено завършено. От него може би ще е допустимо да се създадат някои заключения за връзките сред институциите в България и изобщо за положението, сега, на парламентарната република като цяло у нас. Изпълнението ще зависи и от потенциала на служебното държавно управление, за мащабите на който е мъчно да се гадае. Просто този кабинет не се е занимавал с толкоз основна и значима тематика.

В момента това, което можем да кажем е, че България към този момент има своята законна национална позиция по отношение на съветската война в Украйна и тя е основана върху огромно парламентарно болшинство от 175 народни представители и пет парламентарни групи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР