Организацията за забрана на химическите оръжия разполага с данни за

...
Организацията за забрана на химическите оръжия разполага с данни за
Коментари Харесай

Установиха 17 случая на употреба на химически оръжия в Сирия

Организацията за възбрана на химическите оръжия разполага с данни за 17 случая, при които използването на химическо оръжие в Сирия е доказана или евентуална, заяви организация АР с позоваване на генералния шеф на ОЗХО Фернандо Ариас. Разследвани са общо 77 проблема.

Ариас съобщи, че организацията е открила нова химическа субстанция в проби, взети от контейнери за запазване на такива оръжия през септември 2020 година, прецизира news.bg.

Въпросът ще бъде разискван на идните съвещания със Сирия. По-рано шефът на ОЗХО е изпратил писмо до сирийското държавно управление, в което е съобщил, че в страната ще дойде група на ОЗХО, която да изследва този въпрос сред 18 май и 1 юни. Той е изискал визи за специалистите, само че по този начин и не е получил отговор. След това е уведомил Дамаск, че отсрочва визитата на групата за 28 май, само че още веднъж не е последвала реакция от сирийска страна. Поради това Ариас е решил още веднъж да отсрочи задачата до момента в който не бъде открито решение.

Разследващата група на ОЗХО разгласява втори отчет, с който удостовери, че режимът на Асад е използвал химическо оръжие на 4 февруари 2018 година в сирийския град Саракиб. В него се прецизира, че военновъздушните сили са бомбардирали региона с хлорни субстанции, които са поразили забележителна територия. Международната организация уточни, че това е тенденциозен акт, довел до премеждия и жертви измежду мирното население.

Държавният департамент на Съединени американски щати от своя страна излезе с отчет, в който се споделя, че режимът на Башар Асад и до момента разполага с задоволително съставни елементи за произвеждане и приложимост на химическо оръжие.

В април членовете на Организацията за възбрана на химическите оръжия гласоподаваха за лишаване на правата на Сирия в тази организация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР