Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) обяви в неделя, че статутът

...
Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) обяви в неделя, че статутът
Коментари Харесай

Организацията за ислямско сътрудничество спира статута на Швеция

Организацията за ислямско съдействие (ОИС) разгласи в неделя, че статутът на специфичен делегат на Швеция в организацията е спрян , оповестява Анадолската организация.

Според изказване, генералният секретар Хисеин Брахим Таха е бил помолен да обмисли дейности против страни, където Коранът и ислямските знаци са били осквернявани. Сред тези дейности е и вероятно преустановяване на статута на специфичен делегат.

" Генералният секретар приветства ограниченията, подхванати от някои държави-членки, с цел да стачкуват против повтарящите се офанзиви против ислямските светини. Той прикани всички държави-членки да вземат суверенните решения, които считат за подобаващи, с цел да изразят позицията си, осъждаща даването от шведските управляващи на лицензи, които разрешиха многократната корист със светостта на Свещения Коран и ислямските знаци, и да изразят отхвърлянето на страните от ОИК на такива позорни дейности под претекст за независимост на изложение ", се споделя в изказването.

Таха също акцентира, че изгарянето на копия на Корана и други дейности против ислямски фигури и знаци не са " елементарни ислямофобски произшествия ".

" Той прикани интернационалната общественост незабавно да приложи интернационалното право, което ясно не разрешава всякакво пропагандиране на религиозна ненавист ", се споделя в изказването.

Той акцентира какъв брой е значимо да се придържаме към неотдавна признатата резолюция на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, която визира въпроса за " битката с религиозната ненавист, която подбужда към дискриминация, неприязън или принуждение ".

Генералният секретариат на ОИК се готви да свика изключително съвещание на Съвета на външните министри , с цел да разиска в допълнение обстановката и да вземе всички нужни решения.
 Ирак заплаши, че ще скъса връзките си с Швеция при наново запалване на Корана Обновена
Ирак заплаши, че ще скъса връзките си с Швеция при наново запалване на Корана

От държавното управление желаеха от шведския дипломат да напусне страната

Припомняме, че целият ислямски свят се надигна на митинги след запалването на Корана. 

Ирак заплаши със разкъсване на връзките, а посолството в страната бе подпалено от стачкуващи. Иракските управляващи желаеха изгонването на причинителя, с цел да бъде изправен пред съда в страната. В същото време осъдиха вандалските акции против посолството. 

Иран привика шведския дипломат. 

Правителствата на няколко мюсюлмански страни, в това число Ирак, Турция, Обединените арабски емирства, Йордания и Мароко, също осъдиха случилото се.

Съединените щати също го осъдиха, само че прибавиха, че издаването на разрешителното от Швеция поддържа свободата на изложение и не е утвърждение на действието.
 Сириец се отхвърли да гори Библията и Тората в Швеция
Сириец се отхвърли да гори Библията и Тората в Швеция

Гневен от горене на Корана, мюсюлманинът желал да подлага на критика по принцип нередността на действието
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР