Организацията “Репортери без граници отбеляза Световния ден на свободното слово

...
Организацията “Репортери без граници отбеляза Световния ден на свободното слово
Коментари Харесай

”Репортери без граници” отбеляза Световния ден на свободното слово с ексклузивни интервюта

Организацията “Репортери без граници ” означи Световния ден на свободното слово с поредност от специфични изявленията с емблематични персони, които разискаха тематиката “Журналистика в рецесия: решаващо десетилетие ”.
По случай Световния ден на свободното слово организацията дава изявление на “Вашингтон поуст” с Мария Ресса от Филипините. Ресса работи дълги години като проверяващ публицист в CNN. През 2018 година печели премията “Личност на годината” на списание “Тайм”. Отличена е дружно с още няколко публицисти, които се борят с подправените вести. През 2019 година е задържана по обвиняване в кибер закононарушение. Според нейни сътрудници това е било политическо почистване на сметки, защото Ресса е изострен критик на властта във Филипините и по-специално дейностите на президента Родриго Дутерте.

Предоставено е и изявление с Едуард Сноудън - американецът, разобличил секретна информация от Централно разузнавателно управление на САЩ, която се отнася за световен шпионаж над популацията по света.

Друго изявление, което “Репортери без граници” разгласява на страницата си по случай Световният ден на свободното слово е с генералния секретар на организацията - Кристоф Делоар.

Разговорите са били извършени по време на виртуална конференция, която трябваше да се организира на 21 април, когато RSF оповести тазгодишния отчет за свободата на словото в страните по света. Поради механически проблеми обаче конференцията бе отсрочена, а вместо това лекторите дадоха отговор на въпроси на хората, записали се за събитието.

Интервютата може да гледате тук.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР