Организацията на обединените нации отбелязва всяка година 26 септември като

...
Организацията на обединените нации отбелязва всяка година 26 септември като
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден за пълно премахване на ядрените оръжия

Организацията на обединените народи отбелязва всяка година 26 септември като Международен ден за цялостно унищожаване на нуклеарните оръжия. Целта на деня е да се увеличи осведомеността на обществото за опасността за човечеството от нуклеарните оръжия и нуждата от цялостното им унищожаване. Датата дава опция да се образоват обществеността и нейните водачи за действителните изгоди от премахването на такива оръжия и обществените и икономическите разноски за поддържането им.

Резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации, установяваща деня, също приканва за прогрес по спогодба за нуклеарни оръжия – световен контракт, включващ нуклеарните въоръжени страни в възбраната и премахването на нуклеарните оръжия под непоколебим и ефикасен интернационален надзор.

26 септември е и годишнина от случая през 1983 година, когато нуклеарната война съвсем стартира заради неизправности в руската система за ранно предизвестие за нуклеарни оръжия, която неправилно засече нахлуване с балистични ракети на Съединени американски щати против Москва. Инцидентът е графично показан в наградената документална драма „ Човекът, който избави света “.

Achieving global nuclear disarmament is a core objective of the work of the United Nations.

Find out more on Tuesday's International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons:
— United Nations (@UN)
История на Международния ден за цялостно унищожаване на нуклеарните оръжия 2023 година

През 1946 година първата резолюция на Общото заседание открива, че Комисията за атомна сила има мандата да прави съответни оферти за контрола на нуклеарната сила и премахването освен на атомни оръжия, само че и на всички други съществени оръжия, приспособени към всеобщо заличаване.

Общото заседание утвърждава задачата за всеобщо и цялостно разоръжаване през 1959 година Първата специфична сесия на Общото заседание, отдадена на разоръжаването, извършена през 1978 година, също така признава, че нуклеарното разоръжаване би трябвало да бъде предпочитана цел.

Today marks the International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons.

As I told the United Nations General Assembly last week, Australia is committed to a world without nuclear weapons. We all must work harder, together, to achieve this ambition.
— Senator Penny Wong (@SenatorWong)
Международната рамка за надзор на въоръженията способства за интернационалната сигурност след Студената война. Той действаше и като спирачка за потреблението на нуклеарни оръжия. На 7 юли 2017 година беше признат Договорът за възбрана на нуклеарните оръжия. Този контракт е толкоз значим, защото е първият многостранен правно обвързващ инструмент за нуклеарно разоръжаване, контрактуван от 20 години. На 2 август 2019 година отдръпването на Съединените щати значи края на Договора за очистване на нуклеарните сили със междинен обхват, макар че Съединените щати и Руската федерация преди този момент се ангажираха да отстранен цялостен клас нуклеарни ракети.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР