Оранжево-червената почва е пробита в джунглата на Източен Борнео, където

...
Оранжево-червената почва е пробита в джунглата на Източен Борнео, където
Коментари Харесай

Индонезия показа строителната площадка на новата столица

Оранжево-червената почва е пробита в джунглата на Източен Борнео , където индонезийското държавно управление стартира строителството на новата си столица , оповестява „ Асошиейтед прес “.

Длъжностни лица дават обещание „ резистентен горски град “ , който слага околната среда в основата на развиването и има за цел да бъде въглеродно безпристрастен до 2045 година Проектът обаче е разтърсен от рецензии на природозащитници и локални общности, които са на мнение, че въпросното строителство утежнява околната среда, в допълнение се свива местообитанието на застрашени животни като орангутани и измества локалните хора, които разчитат на земята за препитанието си.

Индонезия стартира строителството на новата столица в средата на 2022 година, откакто президентът Джоко Видодо разгласи, че Джакарта – задръстената, нечиста сегашна столица, която е склонна към трусове и бързо потъва в Яванско море – ще бъде оттеглена.

Плановете за новата столица – към два пъти по-голяма от Ню Йорк – са грандиозни. Длъжностни лица популяризират основаването на футуристичен зелен град , концентриран върху гори, паркове и произвеждане на храни, който употребява възобновими енергийни запаси, „ интелигентно “ ръководство на отпадъците и зелени здания. Говорейки за дизайна на града и способността му да отговори на бъдещите провокации, ръководителят на Националния столичен орган на Нусантара Бамбанг Сусантоно разяснява:

„ Трябва да мислим оттатък това, което се случва през днешния ден и да се опитаме да се оправим с неща, които са футуристични. “

Дигиталните изображения, споделени от държавното управление, демонстрират град, заобиколен от гора , с хора, вървящи по тротоари с дървета и здания с покрити с растения покриви, наоколо до които има пешеходни пътеки, езера, чисти потоци и буйна гора. Архитектурата на постройките е въодушевена от модерните градски кули , съчетани с обичайна индонезийска архитектура : президентският замък във формата на гаруда – митична птица и народен знак на Индонезия – и други здания, които дават стилистично мигане към обичайна архитектура, употребена от локалните групи в близост архипелага.

В настоящето си положение новият град е надалеч от подредения свършек, показан от проектантите му, само че има прогрес. Басуки Хадимульоно, министър на благоустройството и жилищното строителство на Индонезия, изясни през февруари, че инфраструктурата на града е приключена на 14% .

Около 7000 строителни служащи разчистват, орат и строят първите етапи на обекта.  Вече се употребяват работен общежития, съществени пътища и хеликоптерна площадка. Строителството на основни здания – като президентския замък – се чака да бъде приключено до август 2024 година

Местата, посетени от „ Асошиейтед прес “ при започване на март, демонстрират могили от прясно обърната пръст с багери и кранове към тях. Поне един уебсайт има табела с QR код, който посетителите могат да сканират, с цел да видят 3D визуализации на това по какъв начин ще наподобява зоната, когато е завършена; други имат отпечатани табели, показващи какво следва.

Правителството от своя страна съобщи, че работи в посока грижа за околната среда . Виждат се признаци на по-осъзнат метод към строителството : части дървета остават оградени, с цел да ги предпазят от машини, разсадник за растения към този момент е почнал за процеса на презасаждане, дават обещание чиновници, и промишлена гора заобикаля мястото. Но защото строителството ще се ускори тази година, еколозите предизвестяват, че построяването на метрополис ще форсира обезлесяването в една от най-големите и най-стари сектори от тропическа гора в света. Горите, наричани белите дробове на света, изсмукват затоплящия планетата въглероден диоксид от атмосферата и са дом на голям брой типове диви животни. Островът към този момент е злепоставен от плантации за палмово масло и въглищни мини .

Дуи Саунг, експерт по инфраструктура в Индонезийския конгрес за витална среда, екологична неправителствена организация, която следи новия финансов план, посочи, че в проектите на държавното управление липсва внимание на неповторимата дива природа в района като орангутани и слънчеви мечки. Новият град пресича значим скотски кулоар. Той акцентира:

„ Първо би трябвало да се реалокират животните и тогава да се построи структурата. Но защото би трябвало да побързат, те просто са построили региона, без първо да реалокират животните. “

Експерти също показаха опасения за това по какъв начин новата столица ще бъде захранвана . Докато държавното управление дава обещание, че градът ще разчита на система за „ умна сила “ , природозащитни групи се тормозят, че някои от електроцентралите на въглища в района могат да бъдат употребявани в кратковременен проект.

Индонезия разполага със забележителен енергиен капацитет от слънчева, водноелектрическа, геотермална, вятърна и други източници, само че единствено към 12% от тях се употребяват, съгласно Международната организация за възобновима сила. И до момента в който лесният за прилагане публичен превоз може да държи колите надалеч от пътищата на града, евентуално ще има необятно въздушно пътешестване сред новата столица и Джакарта, на към 1300 километра (800 мили).

Местните групи, които живеят в района и към този момент са изгубили елементи от земята си, се опасяват, че градското разгръщане от новата столица може да утежни още повече нещата.

Длъжностните лица дадоха обещание да зачитат правата на коренното население и да компенсират тези, които са изгубили домовете си. Местните чиновници дадоха обещание, че ще ревизират всички искания за земя и ще одобряват документи за доказателство за благосъстоятелност , само че огромна част от региона се предава от фамилии без документи и не всички племенни региони са публично приети. Сибукдин, водач на локалната общественост, който като мнозина в страната употребява единствено едно име и живее в Сепаку, регион доста покрай строителната зона, призна:

„ Не желаеме да бъдем преместени. Не желаеме те да реалокират нашите гробове на нашите предшественици, или да вършат промени, или да отстраняват нашия исторически обект. “

Сусантоно изясни, че локалните поданици имат „ няколко благоприятни условия да бъдат включени в процеса “ , в това число отплата , пренасяне или дялова благосъстоятелност върху магазини, които ще отворят. Той изясни:

„ При всички положения ще ги убеждаваме и ще им описваме за бъдещето на града. Надяваме се, че ще схванат, че това е за положителното на всички. “

Но до момента в който Индонезия продължава да ухажва вложителите , строителството върви напред , като държавното управление възнамерява да открие града на 17 август идната година, с цел да съвпадне с Деня на независимостта на Индонезия . Сусантоно разяснява това по този начин:

„ Нусантара е градът за утрешния ден. Ще стане многолюден град, а не просто държавен подобен. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР