Решението на Франция да покани Русия да присъства на 80-ата

...
Решението на Франция да покани Русия да присъства на 80-ата
Коментари Харесай

Франция разгневи съюзниците си, като покани Русия на честването на годишнината от десанта в Нормандия

Решението на Франция да предложения Русия да участва на 80-ата годишнина от честването на Деня на десанта в Нормандия, прочут още като Деня Д,  засили напрежението в връзките ѝ със съюзническите страни, съобщи “Politico ”.

Миналия месец Париж изненада западните водачи, когато уредниците на тържественото събитие оповестиха, че насочат покана към Москва, макар че Русия напълно неотдавна предприе нова атака в Украйна. Високопоставени лица от Обединеното кралство и двама други представители на съюзнически народи от Втората международна война показаха угриженост във връзка с този ход, като повдигнаха редица въпроси , вариращи от символичния темперамент на събитието, протоколни неуредици и запитвания за дипломатически задължения с съветски представители.

Правителствен чиновник на Обединеното кралство, поискал анонимност, призна, че дейностите на Франция – освен поканата към Русия за идния празник, само че и приветстването на китайския президент Си Дзинпин този месец и изпращането на собствен представител на церемонията по встъпване в служба на съветския президент Владимир Путин, са притеснителни . По негови думи френският президент Еманюел Макрон е основал усещането, че възприема себе си като безпристрастен фактор , който има вяра, че в последна сметка би могъл да изиграе ролята на кротичък медиатор във връзка с Украйна, което наподобява „ изцяло несвоевременно “.

Дипломат от друга европейска страна показа, че Франция в изненадала всички с поканата си към Русия. Същият посланик изрази отчаяние от неналичието на връзка след оповестяването на срещата предвид на високото равнище на посланичество от няколко страни. Очаква се на срещата да участват президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, английският крал Чарлз и немският канцлер Олаф Шолц.

„ Французите резервираха полемиките, свързани с поканата, напълно поверителни, “, съобщи още дипломатът, който, по сходство на сътрудниците си представени в тази публикация, помоли за анонимност, с цел да разиска деликатния въпрос.

Организаторът на честванията на Деня на независимостта – „ Mission Libération “ , която се управлява от някогашния дипломат на Франция във Вашингтон Филип Етиен, разгласи предишния месец, че съветски представители ще бъдат поканени , макар че Путин е личност нон грата на церемонията. От „ Mission Libération “ не пожелаха да потвърдят публично кои съветски високопоставени лица са измежду поканените посетители, нито дали Русия е приела поканата. Служител на „ Mission Libération “, с който “Politico ” се свърза, разкри, че сега уредниците са по-скоро „ съсредоточени върху подготовката на събитието “ , в сравнение с върху детайлностите, касаещи листата с гостите. От Елисейския замък отхвърлиха коментар по тематиката.

Присъствието на Русия на церемонията не е събитие, което се случва за първи път. Путин е участвал на 60-ата годишнина от честването, както и на 70-ата годишнина, които се организираха няколко месеца откакто Русия анексира украинската територия Крим през 2014 година

Жестът от страна на Франция изненада мнозина, защото Макрон от дълго време се отхвърли от устрема си да търси помирение с Путин, което стана видно още в ранните стадии на войната против Украйна. През последните месеци френският водач даже ускори антируската си изразителност , като през февруари изрече позиция, че в Украйна може да бъдат ситуирани западни войски. През последните месеци обаче има признаци, че Франция се пробва да откри някакви дипломатически връзки с Русия . Миналата седмица посланикът на Франция в Русия Пиер Леви се трансформира в обект на рецензии и въпроси, когато се появи на петото встъпване в служба на президента Путин на фона на протеста на множеството западни страни.

Британски министър, който пожела анонимност, разяснява, че сходни дейности са „ тревожни “ , защото е нужно съюзническите страни освен да приказват верните неща, само че и да ги реализират на процедура, когато става въпрос за Украйна.

Междувременно стана ясно, на съветските спортисти ще бъде разрешено да се състезават на Олимпийските игри в Париж под безпристрастен байрак .

Подготовката за честването на Деня на десанта в Нормандия се случва точно в миг, когато Русия възобнови настъплението си против Украйна, съсредоточавайки офанзивите си в северната част на Харковска област. Решението за включване на съветски представители в този церемониален мотив породи безпокойствие даже измежду френските висши чиновници.

„ Поканата към Русия е обръщение, което не беше разбрано от съюзническите страни.  Все отново, това не е нещо несъвместимо, защото можем да бъдем доста строги с Путин, само че и да беседваме с него, “, съобщи анонимно народен представител от френската партия „ Възраждане “.

Президентът откри летния туристически сезон с думите: Можем да дадем още доста за този отрасъл

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР