Руският президент Владимир Путин заяви в петък, че офанзивата на

...
Руският президент Владимир Путин заяви в петък, че офанзивата на
Коментари Харесай

Путин обясни, че Русия иска да създаде буферна зона в украинския Харков, но не планира да превзема града

Руският президент Владимир Путин съобщи в петък, че офанзивата на Москва в североизточната част на Харковска област в Украйна има за цел да сътвори буферна зона, само че не възнамерява да превземе града, написа „ Асошиейтед прес “.

Коментарите на Путин по време на негово пътешестване в Китай бяха първите му във връзка почналата на 10 май атака , която откри нов фронт във войната и за няколко дни принуди хиляди украинци да се изселят. Той пристигна часове след масирана офанзива на украински безпилотни самолети против окупирания от Русия Крим при започване на петък, която докара до спиране на електрозахранването в град Севастопол и в същото време повреди самолети и хранилища за гориво във военновъздушна база. В южната част на Русия съветските управляващи оповестиха, че офанзивата е запалила и рафинерия.

В коментар пред кореспонденти в петък по време на посещаване в Харбин, Китай, Путин съобщи, че Москва е подхванала офанзиви в Харковска област в отговор на украинския обстрел на съветската Белгородска област. Той удостовери:

„ Публично съм казвал, че в случай че това продължи, ще бъдем принудени да създадем зона за сигурност, санитарна зона. “

Путин съобщи, че съветските войски „ напредват всеки ден по проект “ и съобщи, че към този момент няма проекти за завладяване на Харков.

Украинските войски се сражаваха в петък, с цел да спрат съветското придвижване в Харковска област, което стартира в края на предходната седмица. Град Вовчанск, който се намира единствено на 5 км от съветската граница, е гореща точка в боевете през последните дни. Украинските управляващи са евакуирали към 8000 цивилни от града. Обичайната тактичност на съветската войска е да трансформира градове и села в руини с въздушни удари, преди да навлязат нейните елементи.

Започвайки нова атака в северната част на Харковска област на 10 май, съветските войски „ разшириха зоната на дейни военни дейности с съвсем 70 км “ , в опит да принудят Украйна да разпръсне силите си и да употребява аварийните войски, съобщи в петък началникът на украинската войска Олександър Сирски .

Междувременно набезите на безпилотни самолети в Крим означиха опита на Киев да нанесе ответен удар по време на офанзивата на Москва в Североизточна Украйна, която усили натиска върху превъзхождащите го по бройка и въоръжение украински сили , които чакат забавени доставки на значими оръжия и муниции от западните сътрудници.

Служител на украинското разузнаване удостовери пред „ Асошиейтед прес “, че Службата за сигурност и военното разузнаване на Украйна са провели взаимна интервенция за нанасяне на удари по обекти на съветската военна инфраструктура в Новоросийск , на брега на Черно море, и окупирания Севастопол. Служителят приказва при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да разяснява обществено.

„ Операцията е била ориентирана против кораби и плавателни съдове на съветския Черноморски флот и е била извършена с въздушни безпилотни самолети, издигнати в Украйна “ , изясни служителят.

Според сателитни фотоси на авиобазата, предоставени от Maxar Technologies, са били унищожени минимум три изтребителя.

Руското министерство на защитата заяви, че противовъздушната защита е свалила 51 украински дрона над Крим, други 44 над Краснодарския завършек на Русия и шест над Белгородския край. То съобщи, че съветски военни самолети и патрулни кораби са унищожили и шест морски дрона в Черно море.

Михаил Развожаев , губернатор на Севастопол, който е главната база на Черноморския флот на Русия, съобщи, че нападението с дронове е развалило електроцентралата в града. Той посочи, че цялостното възобновяване на енергийните доставки може да отнеме един ден и предизвести жителите, че в някои елементи на града ще бъде прекратено електрозахранването. В свое изказване той сподели:

„ Комуналните служби вършат всичко допустимо, с цел да възстановят енергийната система допустимо най-бързо. “

Развожаев заяви също, че учебните заведения в града ще бъдат краткотрайно затворени.

Според сателитни фотоси, оповестени от Maxar Technologies, по-рано украинските офанзиви повредиха самолети и оборудване за предпазване на гориво във военновъздушната база Белбек край Севастопол .

В Краснодарския край управляващите оповестиха, че офанзива с дрон рано в петък е провокирала пожар в петролна рафинерия в Туапсе, който по-късно е бил овладян. Няма потърпевши.

Украйна неведнъж е атакувала рафинерии и други енергийни уреди надълбоко в Русия, причинявайки обилни вреди. Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев съобщи, че фрагменти от свалени дронове към пристанището Новоросийск са предизвикали няколко пожара, само че няма потърпевши.

Губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков съобщи, че украински дрон е блъснал автомобил, при което са починали жена и 4-годишното ѝ дете. По думите му при друга офанзива е пламнала цистерна с гориво на бензиностанция в района.

Освен в Харков , неотдавнашни съветски офанзивни набези имаше и в източната Донецка област , както и в Черниговска и Сумска област на север и в южната Запорожка област. Очевидната цел е да се източат изчерпаните украински запаси и да се употребяват слабите места.

Според украинския боен пълководец Сирски, откакто са укрепили групировката си в северната област, съветските сили в този момент концентрират напъните си да напреднат край село Липци, както и край град Вовчанск. Сирски сподели също, че е инспектирал частите , които се „ приготвят за защита “ на Сумската област . Във вторник ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов заяви, че съветската войска има проекти да стартира настъпателни дейности в Сумска област.

Русия тества отбранителни уреди и в други точки по продължение на почти 1000-километровата (620 мили) фронтова линия, която се вие от север на юг през Източна Украйна. Тази линия съвсем не се е трансформирала през последните 18 месеца в това, което се трансформира във война на безсилие .

Историята на Владислав Радославов: Добротата, която стопля сърцето

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР