Тази седмица ливанската войнствена групировка Хизбула“ нанесе удар по военен

...
Тази седмица ливанската войнствена групировка Хизбула“ нанесе удар по военен
Коментари Харесай

„Хизбула“ въвежда нови оръжия и тактики срещу Израел, докато войната в Газа се проточва

Тази седмица ливанската войнствена формация „ Хизбула нанесе удар по боен пост в Северен Израел благодарение на дрон, който изстреля две ракети , оповестява „ Асошиейтед прес “. Според израелските военни офанзивата е ранила трима бойци , един от които съществено.

През последните седем месеца „ Хизбула “ постоянно изстрелваше ракети през границата с Израел, само че тази от четвъртък наподобява е първият сполучлив ракетен удар, който тя нанася от израелското въздушно пространство. През последните седмици групировката ускори офанзивите си против Израел , изключително след израелското навлизане в южния град Рафах в линията Газа. Тя нанася удари по-навътре в Израел и вкарва нови и по-съвършени оръжия . Ето какво разяснява ливанският политически анализатор Файсал Абдул-Сатер, който следи от близко „ Хизбула “:

„ Това е способ за изпращане на известия на земята до израелския зложелател, което значи, че това е част от това, с което разполагаме, и в случай че е належащо, можем да нанесем повече удари . “

Макар че трансграничната замяна на огън продължава от началото на октомври, „ комплексните офанзиви “ на „ Хизбула “ започнаха няколко дни след невижданото нахлуване на Иран с дронове и ракети против Израел в средата на април. През последните две седмици дейностите на групировката ескалираха в допълнение в отговор на израелското навлизане в южния град Рафах в линията Газа, съобщи ливански чиновник, осведомен с интервенциите на групировката. Служителят приказва при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да дава подробна военна информация на медиите.

Нападението в четвъртък следобяд от безпилотен аероплан, носещ ракети, бе осъществено единствено няколко дни, откакто „ Хизбула “ изстреля три противотанкови управляеми ракети по израелски боен пост, който контролираше балон за наблюдаване, летящ над границата. След това те разгласиха фрагменти от камерата, с цел да покажат, че са уцелили задачата си . Часове по-късно израелските военни потвърдиха, че шпионският балон е бил свален над Ливан.

Предишната вечер Хизбула извърши най-дълбоката си до момента офанзива в Израел, като употребява безпилотни самолети с експлозиви , с цел да нанесе удар по база в Илания покрай град Тибериада, на към 35 км от границата с Ливан. Израелските военни оповестиха, че при нападението никой не е потърпевш.

Анализаторът Абдул-Сатер акцентира, че ръководената от Иран коалиция, известна като „ ос на съпротивата , която включва палестинската войнствена формация „ Хамас “, е предизвестила, че в случай че израелските войски стартират пълномащабно навлизане в Рафах в опит да преследват „ Хамас “, ще се стигне до ескалация и на други фронтове .

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути обявиха в сряда, че са атакували американски унищожител, а подкрепяните от Иран бойци в Ирак обявиха, че през последните седмици са изстреляли серия безпилотни самолети към Израел, откакто от февруари насам са били относително спокойни .

Използването от страна на „ Хизбула “ на по-модерни оръжия, в това число безпилотни самолети, способни да изстрелват ракети, безпилотни самолети с експлозиви и дребен вид управляема ракета, известна като „ Алмас “ или „ Диамант “, която е била употребена за офанзива въз основата, контролираща балона, провокира паника в израелските военни.

„ Хизбула “ изостря обстановката в северната част на страната “, безапелационен е военният представител подполковник Надав Шошани . Той добавя:

„ Те стрелят от ден на ден и повече.

Адаптирайки офанзивите си, Хизбула съумя да понижи и броя на изгубените бойци спрямо първите седмици на спора. Досега групировката е изгубила повече от 250 бойци спрямо 15 израелски бойци, откогато на 7 октомври, ден след началото на войната сред Израел и Хамас, избухнаха сражения по ливанско-израелската граница.

Според броене на „ Асошиейтед прес “ „ Хизбула “ е изгубила 47 бойци през октомври и 35 през ноември, спрямо 20 през април и 12 до момента през този месец.

Служител, осведомен с интервенциите на групировката, прецизира, че „ Хизбула “ е понижила броя на бойците по граничните региони , с цел да понижи броя на жертвите . Въпреки че групировката продължава да изстрелва създадени в Русия противотанкови ракети „ Корнет “ от региони наоколо до границата, тя също по този начин е минала към изстрелване на безпилотни самолети и други типове ракети с тежки бойни глави – в това число „ Алмас “, както и ракети „ Фалак “ и „ Буркан “ – от региони на няколко километра от границата.

През уикенда „ Хизбула “ съобщи, че е изстреляла нова ракета с тежка бойна глава, наречена Jihad Mughniyeh на името на почитан действен служащ, който е погубен при израелски въздушен удар в Южна Сирия през 2015 година

Ева Й. Кулуриотис , политически анализатор, профилирана в Близкия изток и джихадистките групировки, написа в обществената медийна платформа X, че неотдавнашната ескалация на Хизбула евентуално има няколко цели, в това число повишение на тавана на настояванията на групировката при възможни бъдещи договаряния за съглашение за границата , както и повишение на военния напън върху израелските военни в светлината на подготовката за борбата в Рафах .

Министърът на защитата на Израел Йоав Галант се зарече в тирада предходната седмица, че страната ще устои и заявява:

„ Ще реализираме задачите си, ще ударим „ Хамас “, ще унищожим „ Хизбула “ и ще донесем сигурност.

В понеделник водачът на „ Хизбула “ Хасан Насрала повтори в своя тирада, че няма да има завършек на сраженията по ливанско-израелската граница, до момента в който не бъдат прекъснати военните интервенции на Израел в линията Газа. Той бе безапелационен:

„ Основната цел на ливанския фронт е да способства за натиска върху врага да приключи войната в Газа . “

Коментарите му бяха удар по опитите на задгранични високопоставени лица, в това число американски и френски публични лица, които посетиха Бейрут, с цел да се опитат да сложат завършек на насилието, довело до разселването на десетки хиляди хора от двете страни на границата.

Ден след речта на Насрала канадският външен министър Мелани Жоли посети Бейрут и съобщи пред ливанската частна телевизия LBC, че упорства за преустановяване на огъня. Тя акцентира:

„ Имаме потребност хората, живеещи в южната част на Ливан, да могат да се върнат по домовете си . Трябва да сме сигурни, че израелците, живеещи в северната част на Израел, също ще могат да се върнат по домовете си.

Заместник-лидерът на „ Хизбула “ Наим Касим предизвести Израел в тирада през уикенда да не стартира тотална война.

„ Опитахте в предишното и бяхте победени, и в случай че опитате още веднъж, ще бъдете победени , сподели Касим, визирайки 34-дневната война сред Израел и Хизбула през 2006 година, която приключи с тъждество .

Президентът откри летния туристически сезон с думите: Можем да дадем още доста за този отрасъл

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР