Оръжия от научната фантастика от близкото бъдеще – дължим много

...
Оръжия от научната фантастика от близкото бъдеще – дължим много
Коментари Харесай

Оръжия от научната фантастика от близкото бъдеще – Топ 10 класация

Оръжия от научната фантастика от близкото бъдеще – изискуем доста на насилието и споровете, състояли се по целия свят. Защото огромна част от всички наши софтуерни нововъведения идват от миналите войни. Това също има съвършен постепенен смисъл. Заплахата от изгубване е била голям мотор за нововъведенията в миналите столетия. Ако да вземем за пример имате по-добри мечове от клана на вашите неприятели, вие автоматизирано знаете повече за мечовете и металообработването. И е доста по-вероятно да оцелеете и да предадете тези познания нататък.

Бихте си помислили, че това към този момент не е по този начин. Тъй като софтуерните нововъведения към този момент не би трябвало да разчитат да се избиват взаимно. Ето за какво бихте се изненадали да знаете, че оръжията към момента са най-хубавите ни принадлежности. Повечето от нашите най-хубави нововъведения в автомобилните технологии, протезирането, роботиката, изкуствения разсъдък и куп други области, към момента са теоретизирани и създадени в лаборатория за защита някъде по света.

Ако желаете да погледнете по какъв начин ще наподобява бъдещето, просто погледнете оръжията, които създаваме сега. От облъчването с лъч, причиняващ болежка на тълпите от хора, до гледането през стени – тези оръжия от близкото бъдеще потвърждават, че сме извънредно новаторски, когато се приготвяме за война.

А представяте ли си на какво е кадърен светът, в случай че вместо за оръжие, хората да насочат своите старания в търсене на технологии, с които да заживеем доста по-добре и в естетика с природата и животните. Но може би още не сме дорасли до такава степен. Все отново да се върнем на нашата топ 10 ранглиста за оръжия от научната фантастика от близкото бъдеще.

10. Невидимо покривало

Работещо наметало-невидимка е съществена нереалност отдавна. Дори може да бъде много страховита концепция в цивилни обстановки, в случай че се замислите за това. Представете си, в случай че наметалото-невидимка е действителност, то вие в никакъв случай не бихте разбрали дали сте в действителност сами в която и да е стая.

Прилагайте това обаче във военни обстановки, тази откровено странна концепция мигновено се трансформира в една от най-смъртоносните импровизации, които можем да измислим. Ако успеем да изградим съвършеното наметало-невидимка, то освен ще бъдем с съвършен камуфлаж на бойното поле, само че може да го използваме и за създаване на нови, нечувани тактики. Комбинирайте това с нововъведенията в роботиката и скоро може да имаме невидими роботи убийци, които могат да бъдат заставени да вършат всичко зад вражеските линии.

Въпреки че към момента ще отнеме известно време, с цел да измислим наметало-невидимка в жанр Хари Потър, въпреки всичко към този момент имаме доста прототипи, които са ужасно близки до постигането на задачата.

9. Наноботи

Наноботите са нещо като Ант-Мен – като цяло не звучат прекомерно забавно или мощно на пръв взор. Но в случай че в действителност седите и помислите за евентуалните приложения на това да бъдете в действителност, в действителност мънички, ще разберете, че в действителност това е едно от най-мощните качества, за които човек може да се сети. Малки роботи, които могат да правят усъвършенствани военни интервенции. И биха могли да бъдат употребявани за осъществяване на всичко, което желаете.

Въпреки че не знаем доста тъкмо какво създават военните – защото най-хубавите прототипи са тези, за които не знаем – някои скорошни проучвания могат да ни дадат визия. Изследователите от MIT са създали нещо доста близо до това по какъв начин биха изглеждали наноботите от боен клас.

Те не са по-големи от зърно пясък, плуват във въздуха и са в положение непрестанно да създават сила. Въпреки че това ще бъде за в бъдеще, може да се чака тези мъници да имат някакви лични оръжия.

8. Силови полета

Снимка: Ivo van der Ent/Flickr

Силовите полета са склонни да бъдат оприличени в много огромна степен на предстоящото бъдеще, когато става въпрос за оръжия от научната фантастика. И, вярвате или не, някои военни проучвания се организират, с цел да ги трансфорат в действителност. Авиокосмическият колос Боинг към този момент е получил патент за тъкмо такова нещо. То е основано на плазма и на доктрина може да отблъсне или всмуква ударни талази от експлозиви.

Докато е към момента в този ранен стадий, технологията употребява електричество, лазери и микровълнова радиация за бързо прегряване на зоната преди ударната вълна. Това най-малко на доктрина би трябвало да сътвори интерфейсно поле от плазма, което да всмуква кинетичната сила и да поддържа задачата безвредна и здрава.

7. Насекомите киборги в действителност съществуват

Снимка: Sarah Parker/Flickr

Използването на киборги или софтуерно усъвършенствани животни е друга постоянно срещана тематика в научната фантастика. Оказва се, че вършим предварителни стъпки за реализирането на това. Животните са били употребявани на бойното поле от хилядолетия и комбинирането им с най-новите технологии е неизбежно. Неотдавнашен план на DARPA (Агенция за отбранителни научноизследователски проекти) стартира да изследва оръжия с инсекти.

Наречено HI-MEMS (хибридна микроелектрична-механична система за насекоми), това проучване звучи като нещо напряко от страницата на научно-фантастичен разказ. Насекомите се вземат, когато са какавиди и получават вградени електрически вериги в телата си. След като се оформят изцяло като възрастни, имплантите разрешават дистанционното управление на насекомите. Това може да има значими приложения за наблюдаване на бойното поле.

6. Екзоскелет

Снимка: medium.com

Екзоскелетите са може би една от най-популярните футуристични технологии, които познаваме, макар че значително ги знаем от FPS видео игрите и Iron Man. За момента екзоскелетите се оказват много неефективни в съвсем всички наши минали опити. Дали заради мощността, нужна за поддържането им за по-дълги интервали, или просто заради топлинната неефективност на блуждаенето в голям железен костюм. Идеята за роботизиран костюм, повишен с готини функционалности, е добра на хартия, само че никой не е съумял да го накара да работи. Никой, с изключение на руснаците, към този момент.

Екзоскелетът, изработен за съветската войска, може да е решил доста от тези проблеми и може би е първият екзоскелет, който сме виждали и който фактически работи. В момента прототипът разрешава на боеца да тича по-бързо, до момента в който насочва картечницата единствено с една ръка. Въпреки че към момента няма задоволително акумулатори, с цел да надживее типична борба, съветската войска е уверена, че би могла да позволи това и да има работещ екзоскелет на бойното поле до 2025 година

5. Зони за автоматизирано ликвидиране

Нарастват опасенията по отношение на продължаващото потребление на изкуствения разсъдък във войните. Автоматизираните оръжия са една от най-големите закани за живота на Земята и тук даже не приказваме за полудял изкуствен интелект. Вече имаме оръжейни системи, които непосредствено оспорват морала на потреблението на автоматизирани оръжия: зоните за автоматизирано ликвидиране.

Докато Израел е единствената страна, която сега ги употребява на границата, други страни също създават свои версии. Това звучи по този начин: неразрешени зони, предпазени от автоматизирани оръжия, които могат да избират по кое време да нападат .

Последната част е най-тревожна, защото зоните за автоматизирано ликвидиране – по формулировка – изискват машината да получат позволение към кого да стрелят. Как ще научите една машина да прави разлика сред бойци и цивилни, към този момент не знаем!

4. EMP – електромагнитен подтик

Що се отнася до оръжията за всеобщо заличаване, постоянно мислим за нуклеарни оръжия или химически оръжия. Въпреки че несъмнено са най-смъртоносните за човешкия живот, има и други оръжия, които също могат да създадат живота на Земята доста сложен. EMP – или електромагнитnия подтик – е един от тях.

Това е теоретично оръжие, което може да унищожи всички електронни системи в даден регион. И в случай че това не ви звучи животозастрашаващо, помислете, че съвсем всяка част от живота ни – в това число отопление, GPS, готвене и така нататък – зависи от електричеството. Тъй като светът става все по-дигитализиран, цялостното заличаване с EMP оръжие би попречило на живота по разнообразни способи в множеството елементи на света.

Въпреки че към момента нямаме напълно готово EMP оръжие, ние разполагаме с технологията за неговото създаване. Известен като CHAMP – редуциране от Counter-Electronics High-Power Microwave Advanced Missile Project – планът към този момент е сполучливо тестван в щата Юта през 2012 година, когато е бил употребен за изключване на системите на целевата зона.

Продължаваме с топ 3 на забавни оръжия от научната фантастика:

3. Лъчът на болката

С повишаването на световната стопанска система и размириците в доста страни по света, държавните управления от ден на ден влагат в технологии за надзор на тълпите, с цел да засилят възможностите си да не бъдат свалени от популацията. За тази цел доста страни са създали нещо, наречено ADS (Active Denial System) – система за интензивно отричане. Тези съвременни системи са част от бъдещите оръжия от научната фантастика.

Може да се преглежда като голяма машина с невидими лъчи, която ще стартира с леко загряване на кожата ви и ще продължи да ви изгаря от вътрешната страна, в случай че не се измъкнете от нейния обсег. Той не е гибелен, само че предизвиква много неприятни и мъчителни моменти.

Както се вижда от митингите по света, несмъртоносните оръжия в действителност се употребяват доста по-безнаказано, защото не убиват и не предизвикват огромен проблем, като в същото време обезсърчават протестиращите да се провеждат. Системата ADS – или лъчът на болката – може да е нещо положително за стабилизиране на спора в доста елементи на света, без да предизвиква жертви. Въпреки това, машината би могла да се употребява и за персоналната полза на ръководещите, което не е доста редно. Може би някои ще се изненадат, само че Китай също построява лични ADS машини.

2. Рентгеново виждане

Виждането през стените е друга мечтана от доста хора мощ, която първоначално звучи готино, въпреки че колкото повече мислите за това, толкоз по-зловещо звучи. В бойни обстановки обаче това може да бъде извънредно мощно оръжие, изцяло трансформиращо преимуществата на ползващата го страна.

Не е надалеч и в самото бъдеще. MIT към този момент е построил изкуствен интелект, който може да вижда през стените. За момента той може да чете единствено радиовълните вътре в стаята. Това значи, че се нуждае от някакъв вход от стаята – като телефонен сигнал – с цел да го реконструира на екрана и ще можете да видите общия силует единствено с фигури.

Въпреки че това не е идеалният рентгенов лъч, въпреки всичко сме в действителност покрай цялостното възобновяване на всяко пространство, единствено въз основа на сигналите от вътрешната страна.

1. Автономни кибер оръжия

Кибер войната е една от най-големите закани за мира в международен мащаб. Защото всеки, който управлява нашите цифрови мрежи, управлява и нашите кодове за нуклеарно изстрелване. Комбинирайте това с други идни технологии като изкуствения разсъдък, и кибер войната може да бъде толкоз смъртоносна, колкото всяко друго оръжие, което в миналото сме правили.

Притеснителното е, че това е доста по-близо до това, което можем да осъзнаем. Според доста специалисти, автоматизираните кибер оръжия са естествената последваща стъпка в еволюцията на кибер войната. Изкуствен разсъдък, който може да хаква и да се учи от грешките си, може да ви звучи като небивалица, само че има доста вируси и различен злотворен програмен продукт, които към този момент може да вършат това. С това приключваме нашата ранглиста за оръжия от научната фантастика от близкото бъдеще.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР