„Определено очаквах повишението на парното. Има една теория, според която,

...
„Определено очаквах повишението на парното. Има една теория, според която,
Коментари Харесай

Сарийски: Очаквах повишението на парното, намаляването на ДДС е прокризисна мярка

„ Определено чаках покачването на парното. Има една доктрина, съгласно която, в случай че производството на първична сила изостава от производството на пари – то рано или късно парите се обезценяват. Тези процеси са избухливи. При параленост за интервала межди 2014 и 2019 – се оказва, че силата се е нараснала с към 15 % – до момента в който паричната маса се усилва от 60 на 102 милиарда. Производителността по никакъв метод не може да компенсира тази разлика”. Това съобщи в студиото на „ Събуди се” икономистът доцент Григор Сарийски.

Според икономиста Георги Ангелов обаче трябват още малко старания, с цел да може да се понижи цената на парното най-малко до едноцифрено число. „ Първоначално предлагането за парното беше 330 нарастване. Сега предлагането е 39 %. Ако се понижи Данък добавена стойност върху парното от 20 на 9 % – то ще поевтинее много. Трябва да се направи едно изпитание в допълнение. Или с по-голямо събаряне на Данък добавена стойност или с пренасочване – както беше компенсацията за тока на бизнеса. За да бъде по-поносимо за хората ”, акцентира той.

„ Намаляването на Данък добавена стойност не е антикризисна, а прокризисна мярка. Все отново страната би трябвало да вземе тези пари от някъде. Те ще дойдат от други налози или ще се лимитират разноските – т.е. стандартът на живот”, уточни Сарийски.

„ В момента имаме доста промишлености, които печелят от тази обстановка. Енергетиката прави необикновен експорт на едни високи цени. Тоест България печели, в бюджета влизат повече пари и има повече запаси. Друг е въпросът по какъв начин ще се употребяват. Аз мисля, че би трябвало да се върви към по-високи приходи и хората да вземат решение по какъв начин да си харчат парите”, съобщи Ангелов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР