Опозиционният сръбски вестник Данас публикува в днешния си брой анализ,

...
Опозиционният сръбски вестник Данас публикува в днешния си брой анализ,
Коментари Харесай

Русия е сигурна, че Вучич няма да изпълни обещанията си към Запада

Опозиционният сръбски вестник „ Данас ” разгласява в днешния си брой разбор, обвързван с визитата на министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев в Белград. Според изданието, това е още един опит за отклонение на Сърбия от евроатлантическите процеси чрез подсилване на съюза с Русия.
Според политолога Борис Варга, визитата на съветския министър председател съответствува с най-голямата крина в района от Охридския кротичък контракт през 2001 година насам. На последната си среща на върха Европейски Съюз в действителност удостовери появилото се към този момент подозрение, че разширението краткотрайно е спряно, а Северна Македония и Албания са първите жертви на тази политика.
Геополитическите действителности в Западните Балкани сега са доста преференциални за Москва, тъй като има пространство, където може да се нарежда по-добре по отношение на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Европейският съюз постоянно е бил неподвижен по повод решение на проблемите на Западните Балкани. По тази причина се чака Съединени американски щати да окажат мощен политически напън върху Сърбия да признае Косово. В поддръжка на това изказване е назначението на двама американски представители за ускорение решаването на този проблем.
След като Александър Вучич получи два знакови ордена в границите на една година – Александър Невски и Св. Сава, съветският политически хайлайф може да бъде сигурен, че президентът на Сърбия няма да извърши дадените към Запада обещания и да признае независимостта на Косово. Вероятно няма да се съгласи и на делба на територии.
За Москва е преференциален наложеният с резолюция 1244 статут, който ѝ подсигурява дългогодишно наличие на Балканите в качеството на бранител на Сърбия. Сръбското общество към този момент е надълбоко разграничено, а опозицията демонстрира повече евроскептицизъм от ръководещите. За първи път от началото на прехода в страната е налице обстановка, при която руснаците в Сърбия управляват и властта, и опозицията.
Според Варга, Медведев не е донесъл нищо ново в Белград, а е пристигнал единствено да удостовери, че Русия предлага на Сърбия опция на Европейски Съюз под формата на по-голямо доближаване на пазарите посредством присъединяване в Евразийския стопански съюз.
Генералният секретар на Лигата на социалдемократите във Войводина (ЛСВ) Боян Костреш, „ формален Белград и Москва не помнят, че национализмът и фашизмът от 90-те години не може да бъдат оправдани. Не може да се героизират военнопрестъпниците от този интервал и да се базира на антифашизма. Антифашизмът не се демонстрира единствено по време на Втората международна война, само че и по време на трагичните югославски войни и закононарушения от 90-те години.
Според Костреш, икономическият аспект на визитата е тъкмо толкоз неоснователен, както и военният церемониал, чийто единствен резултат е за „ проявление намускули ” пред съседите. Той подсети, че Европейски Съюз е главният стопански сътрудник на Сърбия с 61 % от общия стопански продан за 2018 година В същото време е и сериозен донор с вложени 3,7 милиарда евро невъзвръщаеми средства. Русия няма съществени вложения в Сърбия и експлоатира брутално енергийните източници.
Превод и редакция: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР