Опозиционните партии печелят парламентарните избори в Косово, след като надделяха

...
Опозиционните партии печелят парламентарните избори в Косово, след като надделяха
Коментари Харесай

Парламентарните избори в Косово – победа за опозицията

Опозиционните партии печелят парламентарните избори в Косово, откакто надвиха над политическите формирования на някогашните бойци, преобладаващи политиката на страната в последното десетилетие, написа Агенция Франс Прес.

На първо място се подрежда лявото националистическо придвижване „ Самоопределение “ с 26% от гласовете, следвано от Демократическия съюз на Косово с 25%, Демократическата партия на Косово на президента Хашим Тачи с 21.%, Алиансът за бъдеще на Косово на някогашния министър председател Рамуш Харадинай с съвсем 12%, заяви Централната изборна комисия.

Победата на двете опозиционни партии е тежък удар за формированията, водени от някогашните бойци, воювали против Сърбия през 90-тте години, с цел да проправят пътя за независимостта на Косово.

„ Ние не спечелихме. Приемаме присъдата на хората “, съобщи водачът на Демократическата партия на Косово Кадри Весели, която беше на власт от 2007 година и е обвързвана с президента Хашим Тачи.

Тъй като нито една партия не получава безусловно болшинство, опозиционните партии ще би трябвало да се обединят, с цел да ръководят страната. Лидерът на партията с най-вече гласове евентуално ще получи мандата за образуване на държавно управление – Албин Курти – 44-годишен, който стана прочут като студентски деятел, протестиращ против сръбските репресии през 90-тте години. От тогава той обаче се трансформира в мощен критик на политическия хайлайф в Косово и слагането му отпред на властта ще отвори нова епоха за младата народна власт, разяснява Агенция Франс Прес.

Веднага след новината за успеха на придвижването „ Самоопределение “, хиляди хора излязоха на централния площад в Прищина, с цел да честват. Заместник-председателят на придвижването Глаук Конфуция назова успеха „ историческа “. Пред събралото се голям брой водачът на „ Самоопределение “ Албин Курти съобщи, че с тази изборна победа се отваря нова глава в историята на неговата страна. Той сподели, че успеха е повече на хората, в сравнение с партията му. Най-вероятният предстоящ министър председател на Косово акцентира, че в новото му държавно управление няма да има място за крадци, а те ще бъдат преследвани от закона и съдени.

„ Отваряме нова глава за нашата република с бяла страница и горещо сърце, тъй като вие сте тези, които ни доведохте тук през днешния ден, с цел да имаме това държавно управление след тази велика победа, която е повече ваша, в сравнение с наша. В нашето държавно управление няма да има повече крадци, няма да има крадци в институциите, ще се съобразяваме с върховенството на закона – ще се борим с крадците, те ще бъдат разследвани и съдени, заклеймявани даже в обществото, където и да са. Честният метод на живот ще бъде елементарен. Труден ще бъде животът на нарушителите, до момента в който не изгубят свободата си “, сподели Курти пред множеството.

Той също благодари на останалите претенденти на изборите и заявява, че ще си сътрудничи тясно с интернационалната общественост и стратегическите сътрудници на страната си и с приятелите й, от които по думите му Косово се нуждае.

„ Смятаме за същинска демократична смяна когато опозицията стане държавно управление, когато завоюва безапелационна победа. А опозицията е водена от придвижването „ Самоопределение “. Аз, като новият министър-председател на република Косово ще работя в близко съдействие с интернационалните играчи, които ни признаха и постоянно са ни помагали – Съединени американски щати, Европейски Съюз, НАТО, Германия, Англия, Франция и Италия, само че също и с страните, които ни подкрепяха и във война и в мир. Ще си подпомагам с сътрудници и съдружници, тъй като страната ни се нуждае от другари, поддръжка, помощ “, бяха думите на Курти.

Предсрочните избори в неделя бяха свикани откакто някогашният министър председател Рамуш Харадинай, някогашен размирен пълководец, подаде оставка през юли, с цел да бъде разследван от специфичния съд в Хага, занимаващ се с военните закононарушения по време на сепаратисткия спор сред 1998-1999 година.

Новият водач ще бъде подложени на мощен напън от Запада да възобнови договарянията със Сърбия, разяснява Агенция Франс Прес. Съседите би трябвало да възстановяват връзките си две десетилетия след войната сред тях, станала причина за неустойчивост в Европа.

Косово, някогашна сръбска провинция, беше приета от по-голяма част от Западните страни, само че би трябвало Белград и съдружниците му Русия и Китай също да признаят страната, с цел да може тя да получи място в Организация на обединените нации. Сърбия също е подложена на напън да се сдобри с Косово, с цел да продължи в процеса на договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Ако разговорът сред Прищина и Белград бъде обновен, една от най-чувствителните тематики ще бъде правата на сръбското малцинство и пълномощията, които ще им бъдат дадени в доминираните от тях административни региони. Около 40 000 сърби живеят в северната част на Косово, а общо са 80 000 в страната, където популацията е най-вече етнически албанци. Сърбите имат 10 непокътнати места в Народното събрание.

По-рано в неделя, в Белград, сръбският президент Александър Вучич разгласи, че е подготвен да договаря с партията на Курти, в случай че те се окажат „ законните представители на Косово “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР