Опера Пловдив и община Пловдив канят пловдивчани на камерен концерт

...
Опера Пловдив и община Пловдив канят пловдивчани на камерен концерт
Коментари Харесай

Операта с камерен концерт на Сахат тепе


Опера Пловдив и община Пловдив канят пловдивчани на камерен концерт с класическа музика, в който ще чуете известни арии от опери на Дановия рид (Сахат тепе).

Събитието е на 8 юли от 20 часа на площадката, в подножието на Часовниковата кула . Концертът е с вход свободен и с него алегорично ще бъде маркирано приключването на реставрацията на емблематичната забележителност на Пловдив.



След Бунарджика това е второто тепе, което ще оживее с музика. Проектът „ Класик Open Air: Музиката на тепетата “ се реализира с поддръжката на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 година.

Специален гост-солист ще е сръбското сопрано Мария Йелич. Ще ѝ партнира тенорът Георги Султанов, а на рояла ще бъде Цветомира Цонева. В програмата са включени арии и дуети от оперите " Мадам Бътерфлай ", " Бохеми ", " Отело ", " Дон Жуан ", " Силата на ориста ", " Аида " и оперетите " Страната на усмивките " и " Веселата вдовица ".

Мария Йелич към този момент е гостувала в Пловдив като солист в Девета симфония на Бетовен на Античния спектакъл през специфичната 2019 година. Тя е солист на Националния оперен спектакъл в Белград с изяви на редица подиуми в Европа и в Русия. Ангажиментите ѝ през 2021 включват рецитал в Карнеги хол в Ню Йорк и участия в музикални фестивали в Белград, Любляна, Вроцлав и Йерусалим дружно със звезди като Елина Гаранча и Хосе Кура.

Часовниковата кула в Пловдив е измежду най-старите в Европа. Издигната е на Дановия рид в интервала 1578-1611 година, а в настоящия си тип е приключена през 1812 година. Часовниковият механизъм е направен от италианския конструктор Антонио Барбаджелата. Забележителността бе реставрирана в края на предходната година по самодейност на Кмета на регион Централен Георги Стаменов.



„ Проектът „ Класик Open Air: Музиката на тепетата “ планува изнасянето на типичен концерти от Опера Пловдив на Бунарджика, Дановия рид и Трихълмието за припознаване на естествените забележителности като различни места за просвета през летните месеци. Ще сме щастливи, в случай че успеем да притеглим и по-младата аудитория. Избрали сме изящната форма на класическите концерти, които се реализират камерно, без декори и мощни озвучителни апаратури, с цел да не бъде натоварвана парковата среда. Освен да припознаят тепетата като обичано място, желаеме да подтикваме пловдивчани и да ги пазят! “, показа заместник-кметът Пламен Панов.

Входът за концерта е свободен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР