Омикрон не излиза при повечето тестове, които отчитат отрицателен резултат,

...
Омикрон не излиза при повечето тестове, които отчитат отрицателен резултат,
Коментари Харесай

Колко дълго може да остане заразен човек с Oмикрон?

Омикрон не излиза при множеството проби, които регистрират негативен резултат, макар че множеството хора са заболели. Защо това е по този начин?

Пациенти с признаци на COVID-19, които имат негативен PCR тест, могат да бъдат инфектирани с ковид, по-специално с Омикрон, и да предадат инфекцията на други. Това предизвести експертът по инфекциозни заболявания и ваксинолог Евгений Тимаков в изявление за радио „ Спутник “.

Защо PCR не може да открие съществуването на ковид при новия вариант Омикрон?

Има няколко аргументи, заради които човек с COVID-19 може да има негативен PCR тест, сподели Тимаков. Например, анализът е взет от него погрешно: пробата е изработен в несъответствуващ ден или е взето незадоволително количество материал като проба.

В обстановката с варианта Омикрон повода може да е, че патогенът е съумял да напусне назофаринкса и да се придвижи по-нататък.

„ Щамът Омикрон може да напусне назофаринкса доста бързо и да не бъде открит посредством проби. В същото време човек към момента може да популяризира вируса и да болести други “, отбелязва лекарят по инфекциозни болести.

В тази връзка Тимаков поучава да се понижат контактите с други хора при съществуване на признаци на болестта, даже в случай че резултатът от PCR теста е негативен.

Колко време лишава ограничението на контактите при заразяване с варианта Омикрон?

Евгений Тимаков отбелязва, че интервалът, през който човек, инфектиран с ковид, е рисков за другите, е самостоятелен. Зависи от тежестта на болестта.

„ При предходни варианти, от 10 дни до три седмици, човек е бил инфектиран, според от тежестта на положението. А при децата вирусът в дейна форма е изолиран от червата за повече от месец. Все още не съм виждал тези изследвания на Омикрон, сподели лекарят.

Междувременно експертът по ваксини означи, че дейното обособяване на вируса в варианта Омикрон е записано по време на инкубационния интервал. Средно трае два до три дни.

„ Съответно до седем дни ще стане ясно дали човек има ковид или не “, заключи лекарят.

Какво е известно за подварианта на Омикрон – BA.2?

Нов подвид на омикронния вариант на ковид е разпознат във Англия. На 21 януари Агенцията за публично здраве на Обединеното кралство (UK Health Security Agency) записва нов вид на варианта Омикрон, наименуван BA.2. По предварителни данни тази разновидност на ковид е с още по-висока скорост на разпространяване.

Според английския академик Ричард Нехер, BA.2 сега се популяризира интензивно в Скандинавия (има доста случаи в Дания), Индия и Филипините. Според него BA.2 може да стане преобладаващ в бъдеще заради дейното му разпространяване.

Защо скритата вариация на варианта Омикрон е рискова?

Новият подщам на ковид Омикрон BA.2 е по-труден за различаване от истинския Омикрон BA.1. Джон Браунщайн, експерт в Бостънската детска болница към Харвардския университет, приказва пред Abc news за това.

Според специалиста този нов вид на вируса не може да бъде разпознат с стандартните проби.

„ Тестове за COVID-19, които се употребяват до този миг, и които множеството от хората познават, могат да покажат позитивен или негативен резултат, само че не могат да разпознават съответен подтип. “Омикрон ” има генетична характерност, която улеснява класифицирането на тестът. Новият подвариант BA.2 няма тази характерност, тъй че откривателите към този момент не могат да употребяват този бърз способ “, изясни Браунщайн.

Как може да се разпознава вариацията на Омикрон – BA.2?

Според Браунщайн, вариантът Омикрон има генетична линия, която го прави елементарен за диагностициране. Новият вид BA.2 обаче няма тази функционалност и заради това е по-труден за различаване. BA.2 може да бъде разпознат благодарение на технология за генетично секвениране (метод, който разрешава да се откри последователността на нуклеотидите в ДНК молекула).

В същото време е задоволително пациентите да създадат експресен или PCR тест за съществуване на ковид. Тези проучвания във всеки случай ще покажат зараза в тялото, без значение от нейния тип.

Инфо: kp.ru и abcnews.go.com

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР