Омбудсманът Диана Ковачева настоява ЦИК да отстраните проблема, който пречи

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява ЦИК да отстраните проблема, който пречи
Коментари Харесай

2000 души няма да могат да гласуват, защото ще се грижат за машините


Омбудсманът Диана Ковачева упорства ЦИК да отстраните казуса, който пречи на 2000 души механически личен състав да упражнят конституционното си право на глас. Тези хора са наети да се грижат за машините за гласоподаване в изборния ден и заради тази причина няма да могат да отидат да гласоподават в секциите си по местоживеене, прецизира Медиапул.

За казуса е алармира механик, който е нает от компанията - снабдител на машините за вота. Той изяснява, че желае да упражни правото си на глас на идните избори, само че би трябвало да гласоподава отвън обитаемото място, където е регистриран, тъй като дава отговор като механик за машините за електронно гласоподаване.

В сигнала на техника се показва, че уговорките му са през целия избирателен ден и няма да има физическата опция да отиде да реализира правото си на глас.

Човекът се е обърнал към РИК-Плевен и към ЦИК, само че оттова са му дали отговор, че не попада в групата лица, които могат да сменят секцията си за гласоподаване.

В сходно състояние са още към 2000 жители, които дават отговор за машините за гласоподаване като техници.

„ Трябва да се даде опция на всички пълнолетни лица да гласоподават, още повече, че да дадат вота си, е освен тяхно право, а и обвързване. Смятам, че страната е длъжна да обезпечи механизми за гласоподаване на всеки жител “, се споделя в позицията на омбудсмана.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР