Олаф Шолц и Си Дзинпин. Снимка: ЕПА/БГНЕСКраткостта на еднодневното посещение

...
Олаф Шолц и Си Дзинпин. Снимка: ЕПА/БГНЕСКраткостта на еднодневното посещение
Коментари Харесай

Защо му е на Олаф Шолц да ходи в Китай?

Олаф Шолц и Си Дзинпин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Краткостта на еднодневното посещаване на Олаф Шолц в Китай, където в петък се срещнa с президента Си Дзинпин, значи, че няма да има доста благоприятни условия за колоритни фотосесии, на които се радваше предшественичката му Ангела Меркел по време на 12 визити в най-важния търговски сътрудник на Германия. За господин Шолц, който става първият водач на Г-7, посетил Пекин от началото на пандемията от Коронавирус, това е добре. Пътуването на немския канцлер към този момент се оказва задоволително спорно.

Г-н Шолц пътува с обичайна група изпълнителни шефове на компании като Volkswagen, BMW и химическия колос BASF. Но настроението, което съпътства доста подложената на критика аудиенция, има малко общо с уверените меркантилни ритми от ерата на Меркел. Нахлуването на Владимир Путин в Украйна и последвалото въоръжаване на Кремъл с сила разкриха евентуалната цена на разчитането на политически враждебни участници.

Външният министър на Германия от групата на Зелените, Аналена Бербок, намерено сложи под въпрос момента на пътуването на канцлера, защото съдружното му държавно управление работи по нова тактика за справяне със страната, която в този момент се дефинира като „ систематичен противник “. Франк-Валтер Щайнмайер, президентът на Германия, предшества визитата, като съобщи, че урокът от Украйна е: „ Трябва да понижим едностранчивите си зависимости. Това се отнася в частност за Китай “. От Вашингтон и Брюксел също се чуха сигнали за безпокойствие.

Тези настроения са разбираеми, като се има поради унизителната некадърност на Германия да планува енергийния шантаж на господин Путин. Търговската война на Китай със Съединени американски щати продължава. Китай безмълвно поддържа противозаконната война на господин Путин и има желание да поеме контрола над Тайван. Неговият все по-авторитарен режим е упрекнат в „ закононарушения против човечеството “ против уйгурските мюсюлмани в района Синдзян. И въпреки всичко икономическото излагане на Германия на риск е по-голямо, в сравнение с в тази ситуация с Русия преди нашествието.

В този подтекст решението на господин Шолц да прокара покупката на дял от китайска корабна компания в контейнерния терминал в Хамбург, обратно на препоръките на голям брой министерства, повдигна вежди. Въпреки това в аргумента му, че ускоряването на „ отделянето “ би било непрактично и неправилно, има известна доза истина. Диагностицирането на казуса със зависимостта е едно нещо. Решаването му в кратковременен или даже средносрочен проект е напълно друго: китайската суровина е от решаващо значение за екологичния преход на Германия; най-голямата стопанска система в Европейски Съюз обезпечава близо половината от общите европейски вложения в Китай, а милиони работни места зависят от икономическите връзки.

В навечерието на зимата, в която възходящите разноски за сила и високата инфлация към този момент всяват суматоха в индустрията, е разбираемо, че господин Шолц не желае да отиде прекомерно надалеч и прекомерно бързо в опита си да реализира по-голяма стратегическа автономност. А в един многополюсен свят няма по-добра опция от разговора, колкото и компромисен и посредствен да е той. Но той би трябвало да бъде корав, когато разисква Украйна, изключителната обстановка с климата и правата на индивида, по които западните водачи постоянно се оказват изключително приглушени.

В по-дългосрочен проект към този момент има признаци, че междинните предприятия, внимателни от възходящите геополитически опасности, търсят други възможности на Китай за вложения и търговия. Берлин би трябвало да се стреми да подтиква тази посока на придвижване. Решението да не се възобновяват капиталовите гаранции на Volkswagen за Китай, взето през май, изпрати вярното обръщение. Volkswagen е изправен пред от ден на ден въпроси от страна на деятели, медии, политици и личните си акционери по отношение на фабриката си в района Синдзян. Но като цяло премахването на рисковите зависимости, основани в годините на висока глобализация, ще бъде дълъг и комплициран развой.

В навечерието на визитата си господин Шолц съобщи, че „ пътувам до Пекин точно тъй като „ нормалната активност “ към този момент не е алтернатива при тези условия “. Въпросът е дали той в действителност може да контракти нови условия за търговия.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР