СподелиПо време на неделната си клетва в парламента в Скопие

...
СподелиПо време на неделната си клетва в парламента в Скопие
Коментари Харесай

Защо Урсула фон дер Лайен не спомена и България в предупреждението ѝ към РСМ?

Сподели
По време на неделната си клетва в Народното събрание в Скопие новоизбраната президентка на страната Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, сътвори скандал, който имаше необятен интернационален отзив.

Тя назова страната си „ Македония “, пренебрегвайки по този метод Преспанския контракт, където страната приема публично името си Република Северна Македония по гледище на Гърция.

В предизборната си акция Силяновска неколкократно е заявявала, че няма да употребява „ Северна ” в името на страната, което бе променено с Преспанския контракт с Гърция от 2018 година

Това докара до остра – още сега на церемонията посланикът на Гърция в страната напусна пленарната зала в Народното събрание, а по-късно Външното министерство на Гърция дефинира държанието на Силяновска като намерено нарушаване на Преспанския контракт.



„ Този акт нарушава очевидно Преспанския контракт, само че и конституцията на прилежащата страна, която беше хармонизирана с интернационалните ѝ задължения “, се акцентира в изказването на външното министерство на Гърция.

Реакцията на гръцките управляващи беше светкавична, такава беше и реакцията на Европейската комисия. Председателят на Комисия Урсула фон дер Лайен изпрати предизвестие, че би трябвало да се придържа към подписаните интернационалните съглашения, в това число Преспанския контракт с Гърция.

Въпреки че цялата предизборна акция в РСМ мина в антибългарска реторика, управляващите у нас реагираха, като изчакаха първия работен ден.

И президентът Румен Радев, който има твърда позиция по тематиката, и министър председателят Димитър Главчев изчакаха понеделник, с цел да отговорят на провокацията.

Вероятно поради това, че през цялата акция преди изборите имаше провокации, които останаха без последици, политиците в РСМ се окуражиха, като сътвориха и първата такава, ориентирана към Гърция.



И сгрешиха.

Още същия ден гръцката дипломация се задейства, което докара и до реакцията на фон дер Лайен.

Какво е направил българският министър председател и външен министър Димитър Главчев, не е ясно, само че видно от дейностите на държавното управление, той оповести позицията си сутринта в понеделник.

Малко преди него това направи и президентът Радев. Дали той е провел диалог с ръководителката на Европейска комисия, не е ясно.

Резултатът е, че Европейска комисия ни сложи в графата „ други “, макар че страната ни е наранена тъкмо толкоз, колкото и Гърция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР