Окръжният съд във Варна отказа да измени в по-лека мярката

...
Окръжният съд във Варна отказа да измени в по-лека мярката
Коментари Харесай

Обвинен в блудство и порно с деца поиска да излезе от ареста във Варна

Окръжният съд във Варна отхвърли да промени в по-лека мярката за неотклонение " задържане под стража “ на 50-годишния Гюрсел С. от Провадия.

Предявените против него обвинявания са две. Първото - осъществени блудствени дейности, по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст. Второто - държане или набиране за себе си или за другиго на нецензурен материали, за основаването на които са употребявани деца.

Първоинстанционният Районен съд в Провадия е определил по отношение на Огнян С. мярка за неотклонение " задържане под стража “, която бе обжалвана пред горната инстанция.

Досъдебното произвеждане е формирано на 8 януари т.г. по получени материали от Международната организация за битка против половите похищения над деца, основана в Съединени американски щати. На 29 март тази година, 50-годишният мъж е бил арестуван при интервенция на ГДБОП в Провадия. При осъществените претърсвания от вкъщи му са били конфискувани електронни устройства и носители на информация, съдържащи видео и снимкови файлове с порнографско наличие с малолетни девойки, които той създавал и разпространявал. И двете закононарушения, за които е притеглен като обвинен, съгласно закона, са тежки умишлени. Според прокуратурата, утежняващо събитие е че едно от потърпевшите от дейностите му малолетни деца е негова племенница и самите дейности са осъществявани в нескончаем интервал от време.

Защитата на обвинения изиска по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция или домакински арест. Не оспори съществуването на доказателства по делото, сочещи съпричастност на Гюрсел С. към закононарушенията. Но съгласно юриста му, чистото правосъдно минало, съществуването на непрекъснат адрес и трудова му ангажираност не съставляват риск мъжът да се укрие или да извърши закононарушение. Представена беше и позитивна характерност от работодателя му. Посочено бе, че е съдействал и на проверяващите органи. Пред съда, 50-годишният мъж съобщи, че се разкайва и съжалява за отвратителните фотоси, които е правил.

Като прегледа доказателствата в цялост и изслуша мненията на страните, тричленният състав на Окръжен съд - Варна реши, че законосъобразно първата инстанция е определила най- тежката мярка " задържане под стража “. По делото досега са събрани задоволително на брой доказателства, от които да се направи обосновано съмнение за съпричастност на Гюрсел С. към закононарушенията, за които е притеглен като обвинен. С този извод е изпълнено първото законово условие. Освен това закононарушенията са тежки умишлени и се планува наказване – над 5 години. За съда бе налице и второто условие – заплаха от осъществяване на закононарушение. Тричленният правосъден състав регистрира, че мъжът работи и има непрекъснат адрес. От друга страна, обаче " следствието е в начален стадий и следва да се даде опция на следствените органи да изяснят цялостната фактическа конюнктура и дали лицето не е направило и други закононарушения против половата цялост “, стимулира се правосъдният състав. Според него, в случай че е на независимост Гюрсел С. може да извърши закононарушения, като осуети следствието поради родствените връзки с родителите на една от пострадалите.

Поради изложените съображения, Окръжен съд – Варна не откри учредения да промени в по-лека мярката за неотклонение и удостовери задържането на Гюрсел С. под стража.

Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР