Окръжният съд в Добрич наложи мярка Временно задържане за срок

...
Окръжният съд в Добрич наложи мярка Временно задържане за срок
Коментари Харесай

Вкараха молдовец в наш затвор

Окръжният съд в Добрич наложи мярка „ Временно задържане ” за период от 40 дни до разглеждане всъщност на въпроса за екстрадицията на молдовския жител И.Ч., разгласен за интернационално търсене по искане на управляващите в родината му.

Мъжът е издирван въз основа на заповед за арест от 19 април 2005 година, издадена от арбитър при Окръжен съд – град Комрат, за осъществяване на наказателно гонене за 3 закононарушения – въоръжен обир на непознато имущество в изключително огромни размери, преднамерено ликвидиране, осъществено от две или повече лица за да бъде улеснено или скрито друго закононарушение, и владеене на оръжие без съответно позволение.

Издирваното лице е било открито на 16 юни 2023 година, в граничната зона в землището на село Кардам, област Добрич, като мъжът не е дал документи за идентичност при поискване за осъществяване на полицейска инспекция. Самоличността на мъжа е открита с експертна информация, както и това, че той се търси с алена бюлетина от Интерпол Кишинев.

Окръжният съд реши, че в тази ситуация са налични предпоставките за краткотрайно задържане на лицето, чието предаване се желае. Престъпленията, за които се търси молдовският жител, са наказуеми и по българското законодателство, като за две от тях отминалостта за наказателното гонене към момента не е изтекла. Изпълнено е условието за съществуване на годна заповед за арест. Декларирано е желание от правосъдните управляващи на Молдова, че ще изискат екстрадиция на лицето. Съдът добавя, че молдовският жител няма непрекъснато или краткотрайно местопребиваване в България, нито статут на непрекъснато пребиваващ.

Въз основа на изложеното Окръжният съд реши, че единствената мярка за процесуална насила, гарантираща явяването на И. Ч. пред съда при гледането на настояването за екстрадиция всъщност, е краткотрайното му задържане за период от 40 дни в местата за отнемане от независимост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР