Около милион хора по света отнемат живота си всяка година.

...
Около милион хора по света отнемат живота си всяка година.
Коментари Харесай

Две универсални причини, поради които хората опитват да се самоубият

Около милион хора по света лишават живота си всяка година. И в същото време в обществото всеобщо са публикувани неправилни схващания за аргументите. Изследване, извършено неотдавна, оборва тези публикувани схващанияи и открива, че главните аргументи за самоубийство са две: безизходност и прочувствена болежка.

Причини като финансови проблеми, „ зов за помощ “ или обезверен излаз от някаква житейска обстановка са известни, само че действително доста рядко срещани аргументи човек да посегне на живота си.

Вместо това главната причина за опиталите да се самоубият е, че прочувствената болежка, която са изпитвали, била изцяло непоносима и без изгледи в миналото да намалее.

„ За някои може да е изненадващо, само че фокусът зад претекстовете е нов метод в полето на проучването и предварителната защита на самоубийството – и ние незабавно се нуждаем от него “, споделя проф. Дейвид Клонски, един от създателите на проучването.

„ Досега фокусът беше главно върху вида хора, които вършат опит за самоубийство – демографски, генетични и други характерности – без да се изследва мотивацията. Нашият труд е първият, който прави това по широкообхватен и последователен метод “.

Заключенията са резултат от изследване на 120 души, които са създали опит за самоубийство през последните три години.

Безнадеждността и прочувствената болежка изпъкват като най-често срещаните аргументи. Въпреки това има необятен набор от други мотивации. След главните две, упоменати от две трети от респондентите, желанието за бягство и нежеланието да бъдеш в тежест за близките също са постоянно споменавани.

Липсата на възприятие за принадлежност и неналичието на боязън също участват в листата с аргументите.

Изследването ще помогне на учените да разработят надеждна мярка за аргументите, заради които хората протягат ръка на живота си.

„ Да знаеш за какво човек прави опит за самоубийство е от решаващо значение – това ни демонстрира по какъв начин най-добре можем да помогнем на този човек да се възвърне – споделя Клонски. Различните мотивации изискват друг вид лекуване и интервенции. “

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР