Около месец и половина може да отнеме подготовката на поточните

...
Около месец и половина може да отнеме подготовката на поточните
Коментари Харесай

Експерт: До месец и половина ще сме готови за ремонт на украинска техника

Около месец и половина може да отнеме подготовката на поточните линии за ремонта на военна техника от Украйна в българските държавни компании. Това разяснява в „ Денят на живо” ръководителят на Национален профсъюз „ Отбрана” Тодор Воденов.

Георги Старирадев от Национален профсъюз „ Отбрана” посочи, че договарянията към момента са в много начален стадий - в този момент Украйна би трябвало да посочи какво те биха желали да се ремонтира, съгласно опциите, в българските фабрики. „ Резервни елементи има - те са съветски. Има и потенциал. Въпросът е двете страни да стигнат до някакво общо решение”, добави той.

Воденов допуска, че ремонтите, които ще стартира България, ще бъдат на автобронетанкова техника, само че по-късно чака и хеликоптери. „ Засега те са се спрели, доколкото имаме информация, на бронетанкова техника - на първо място, както и на други действия, които към момента не са конкретизирани. Очаква се до края на деня или на следващия ден да ни посочат какви благоприятни условия ще имат те, с цел да ни ги възложат”, добави ръководителят на Национален профсъюз „ Отбрана”.

Относно ремонта на българските хеликоптери Старирадев уточни, че за момента имаме нужните аварийни елементи. „ Ако се изсипят 15 или 20 хеликоптера, е ясно, че няма да може да ги поемем. За първите при всички случаи ще имаме”, сподели той. И прикани да не се не помни опитът на други страни от НАТО в ремонта на съветската и руската техника.

Дали е допустимо на Украйна да бъдат предоставени ремонтирани български машини, а да бъдат взети техни за ремонт у нас, Воденов сподели, че решението е в ръцете на министъра на защита, Народното събрание и президента. „ Ако те изискат това нещо, не е никакъв проблем. Необходима е политическа воля”, добави специалистът.

За моралните проблеми към военната помощ за Украйна Старирадев сподели: „ Като оказваме помощ на Украйна по този метод тя има опция да се опълчи на съветския агресор. И при тази обстановка по-бързо да приключат военните действия”, е неговото мнение. В противоположен случай, счита той, мощната страна ще смачка по-слабата. Така на процедура ще се върнем към позабравени времена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР