Около два милиона българи (или 40% от пълнолетните ни сънародници)

...
Около два милиона българи (или 40% от пълнолетните ни сънародници)
Коментари Харесай

Лошото обслужване и високите цени “гонят поне четвърт милион туристи от българското Черноморие

Около два милиона българи (или 40% от пълнолетните ни сънародници) възнамеряват отмора това лято, демонстрира изследване на проучвателен център " Тренд " по поръчка на вестник " 24 часа ".

Приблизително 25 % (35% са столицата) от тях считат да изберат чужбина пред родното Черноморие, а водещите аргументи за неприятното обслужване и места за настаняване, както и високите цени, излиза наяве от проучването.

Всеки трети от планиращите да почива в чужбина обаче показва, че главната причина да избере да почива отвън България, са по-качествените туристически услуги. Всеки пети пък намира по-добри ценови предложения от тези в България, се споделя в него. Най-предпочитаните дестинации за българите, които желаят да почиват в чужбина, са Гърция (58%) и Турция (18%).

Данните сочат още, че цели 55% от българите не възнамеряват никаква отмора тази година, като максимален е делът им измежду по-високите възрастови групи и хората, живеещи в села. 5% към момента се двоумят.

Основната причина измежду показалите, че не възнамеряват да вървят на отмора това лято, е неналичието на финансови благоприятни условия (70%), като тук се записва и динамичност по отношение на просветителния статус - тези с висше обучение и живеещи в столицата в по-малка степен акцентират финансовия мотив.

Една пета от българите, които не възнамеряват отмора това лято, заявяват, че не са ходили на отмора през летния сезон от сред 5 и 10 години. Висок е процентът и на тези, които заявяват, че не са ходили на отмора през лятото повече от 20 години, като по отношение на възрастовите разбивки, си проличава, че това са в най-голяма степен хората над 70 години.

Сред деклариращите, че възнамеряват отмора на българското Черноморие, безапелационен любимец за 68% от тях е южната част, по отношение на едвам 19%, които избират северното Черноморие. Тези данни се изясняват и с обстоятелството, че има по-голямо скупчване на развита курортна база в южната част на Черноморието ни. Сред възрастовите групи се откроява динамичност при тези на възраст сред 60-69 години, като 36% от тях избират северното Черноморие. Хипотезата за тези натрупвания е, че северните курорти оферират повече успокоение, което постоянно е водещ претекст за избор измежду по-възрастните българи.

 Най-евтините летни дестинации в Европа
Най-евтините летни дестинации в Европа

Хубави плажове и ниски цени

63% от българите, от показалите, че плануват отмора, заявяват, че възнамеряват да почиват със фамилията им. Малко повече от една четвърт, споделят, че ще отидат на отмора това лято с другари.

38% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 19% са на мнение, че става по-лошо място. Близо една трета (27%) от българите, планиращи отмора това лято пък са на мнение, че няма смяна в изискванията за летен туризъм в България.

Близо половината от българите (46%), планиращи отмора това лято, са на мнение, че българските туристи, спрямо задграничните, не са еднообразно обслужвани и не получават същото качество. 37% не споделят това мнение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР